in

U Srebrenici predstavljen “Atlas zločina nad Srbima”

U Srebrenici je večeras otvorena memorijalna, kulturno-sportska i humanitarna manifestacije “Petrovdanski dani” i predstavljen “Atlas zločina nad Srbima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, koji je priredio i objavio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Tradicionalna manifestacija “Petrovdanski dani” organizuju se u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Otvarajući ovaj memorijal načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se “Petrovdanski dani” organizuju kako bi se sačuvali od zaborava oni koji su dali živote za slobodu srpskog naroda i odbranu Republike Srpske.

“Traganje za istinom i njeno stručno dokazivanje moramo nastaviti, a izrada `Atlasa` u kome su dokumentovani zločini nad Srbima su najbolji doprinos toj istini”, istakao je Grujičić napomenuvši da Srbi više ne vjeruju u sudsku pravdu i da se nadaju i vjeruju u Božiju pravdu kada je u pitanju odgovornost počinilaca zločina nad srpskim narodom.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić predstavljajući “Atlas” rekao je da je ova knjiga nastala kao obaveza da se ne bi zaboravili zločini počinjeni nad srpskim narodom tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nuždić je naveo da su u ovoj knjizi obrađeni masovni zločini počinjeni nad Srbima 1992. godine na 76 lokacija, gdje je ubijeno četvoro i više Srba, od kojih je 26 stratišta u srednjem Podrinju.

Tu su, kaže on, sublimirana ratna stradanja na 1.300 stranica, a u pripremi je izdanje za 1993. godinu.

“Nema sudskih presuda za srpska stradanja, a ova knjiga dokumentuje sve zločine počinjene nad Srbima za razliku od zločina nad Srbima počinjenim u Drugom svjetskom ratu o kojima se zarad lažnog bratstva i jedinstva nije govorilo i nisu dokumentovani pa se sada falsifikuju činjenice u nastojanju revizije istorije. Da su ti zločini dokumentovani, revizija bi bila neizvodljiva, kao i osporavanje činjenica”, istakao je Nuždić.

Prema njegovim riječima, “Atlas” je na određeni način vrsta presude za zločine koji su dokumentovani na stručan način uz veliki broj originalnih fotografija koje potvrđuju svirepost i monstruoznost zločina nad Srbima.

Istoričar Siniša Simikić govorio je o srpskim stradanjima i popisu žrtava, te metodu i sistematičnosti izrade ove knjige.

On je istakao da je prvi zločin u BiH počinjen nad Srbima u Sijekovcu kod Broda, a da pravosuđe BiH opstruiše i ne podiže optužnice za zločine nad Srbima, koji su vršeni po nalogu muslimanskog i vojnog rukovodstva, a ovaj “Atlas” to dokazuje.

Program “Petrovdanskih dana” trajaće do Petrovdana, 12. jula, a održava se uz poruku “31 godina, zločin bez kazne”.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da se sjećanje na žrtve njeguje da se sačuvaju od zaborava.

“Poznato je da muslimanska strana uz pomoć Zapada prikriva istinu o ratnim događajima u BiH s ciljem da stvore lažnu sliku o karakteru rata u BiH na osnovu jednostranih političkih sudskih presuda Haškog tribunala i Suda BiH koji su osuđivali Srbe, a opstruisali procesuiranje muslimana i Hrvata za brojne masovne zločine počinjene nad Srbima”, rekao je Kojić.

Večerašnjem otvaranju “Petrovdanskih dana” prethodila je današnja humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj je prikupljeno 50 doza ove tečnosti i posjeta Spomen-sobi u Srebrenici, gdje je služen parastos za sve Srbe nastradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ova šestodnevna manifestacija nastavlja se sutra početkom tradicionalnog turnira u malom fudbalu u Srebrenici.

U narednih nekoliko dana biće priređeno više sportskih i kulturno-istorijskih sadržaja kojima se podsjeća na borbu za slobodu srpskog naroda, očuvanje Republike Srpske i velike srpske žrtve u srednjem Podrinju, odnosno na prostoru Srebrenice.

Memorijal će biti završen 12. jula, na Petrovdan, kada će nakon Svete liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, biti organizovane posjete i polaganje cvijeća na groblju u Bratuncu, stratištima u Biljači i Sasama, te kod spomen-obilježja iz posljedenjeg rata i spomen-kosturnice nastradalima u Drugom svjetskom ratu na Zalazju kod Srebrenice.

Na Zalazju će biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali, dok ih je deset slučajno pronađeno i ekshumirani su 2011. godine na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka, a dvoje nestalih pronađeno je na drugim lokacijama.

Za zlostavljanja i ubistva zarobljenih Srba, kao i onih koji su na početku rata ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti i svi su pobijeni u srebreničkim logorima, niko nije odgovarao.

Blinken: Dodik potpisivanjem zakona krši ustav BiH i Dejtonski sporazum

Šmit ne može postati novi Ešdaun