in

U Prijedoru Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u pogromu “Oluja”

U Prijedoru će 4. avgusta biti obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja” 1995. godine kada su hrvatske snage protjerale više od 220.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, dok se u evidenciji nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih, od kojih 1.220 civila.

Srni je u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske rečeno da su organizatori obilježavanja odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Centralna ceremonija obilježavanja zakazana je za 19 časova na Trgu majora Zorana Karlice uz direktan televizijski prenos.

Ranije je najavljeno da će obilježavanju prisustvovati visoki zvaničnici Srpske i Srbije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je ranije da je od velikog značaja što Srpska i Srbija zajedno obilježavaju 28 godina od Pogroma “Oluja” jer je srpski narod protjeran sa vjekovnih ognjišta u bivšoj Republici Srpskoj Krajini, dodajući da žrtve ne smiju biti zaboravljene.

Pogrom je počeo 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko Republike Srpske krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” protjerano je više od 220.000 Srba iz njihovih domova, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Teška nezgoda na putu Jajce-Banjaluka

SAD stavile na crnu listu Cvijanovićevu, Stevandića, Viškovića i Bukejlovića