in

U ime Dana Republike Srpske Banjalukom prošao “Hod časti”

Fotografije onih koji su život dali za Republiku Srpsku nosili su danas, kroz Banjaluku, njihovi najmiliji. U “Hodu časti” danas roditelji, supruge, djeca, braće i sestre ppoginulih obraca Vojske Republike Srpske. Sliku sina jedinca nosio je Radovan Đurić iz Čelinca.

“Moj sin je bio u policiji završio je policijsku školu, radio je četiri mjeseca kao milicioner i poginuo. I onda je poginuo”, kaže Radovan Đurić, otac poginulog borca.

Samo fotografija oca ostala je i Bojani Vuković, koja se rodila sedam mjeseci poslije njegove pogibije.

“Republika Srpska za nas koji smo nekoga izgubili u ovom ratu znači nešto s čim se ne smijemo kockati, ne smijemo dvoumiti, nešto što je sveto što trebamo čuvati i prenositi sa koljena na koljeno”, kaže Bojana Vuković, dijete poginulog borca.

Hod časti bio je emotivan i za borce i RVI, koji su godine proveli u rovovima i ostavili dijelove svojih tijela po ratištima, širom Republike Srpske.

“Da pokažemo ono najjače u nama a toje ljubav prema Republici Srpskoj, ljubav prema Republici Srpskoj koju smo stvarali srcima, iz ljubavi u želji za slobodom, a danas nam je cilj da napravimo Republiku koja je potaman svima”, kaže Igor Čolić, ratni vojni invalid.

“Borba srpskog naroda i Dan Republike Srpske priznati us od strana velikih sila svijeta i njeno postojanje ni dan kada je nastala ne može niko osporiti”, kaže Ranko Kuzmanović, demobilisani borac Vojske Republike Srpske.

1.137 porodica u Banjaluci dalo je svoje članove za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda. Tu žrtvu ne smijemo nikada zaboraviti i omalovažiti, poručio je gradonačelnik Banjaluke.

“Za nas Republika Srpska nije RS, nije neki manji entitet. Ona je naš vjekovni san, ona je ono o čemu maštamo, i za šta živimo. Ona za nas nema alternativu”, kaže gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Banjalučani koji su se okupili da pozdrave “Hod časti”, kažu da je na dan Republike iz Banja Luke otišla slika ponosa i ljubavi prema otadžbini.

– Mislim da svi gradovi Republike Srpske zaslužuju da se ispoštuje taj dan, da bude nešto veća ceremonija i slavlje. Lijepo je u stvari, onako i emotivno.

– Nek svi daju svoj doprinos i nek napreduje Srpska Republika. I nek bude svakom dobro, kažu građani.

Biće nam dobro svima dok bude Republike Srpske koja je nastala na životima i dijelovima tijela onih koji su bili u prvim redovima odbrane. To im nikada ne smijemo zaboraviti, poruka je iz Banja Luke.

Spektakularnim vatrometom i bakljadom Dan Republike obilježen i u Doboju

Policajac dobio otkaz u Hrvatskoj zbog poziva Vojske Srbije