in

Tužilac optužen za zloupotrebu položaja

Tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Branko Bjelajac optužen je za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja jer u predmetu u kome je postupao nije preduzeo ništa po pismenom prijedlogu oštećenog za pokretanje postupka za opozivanje uslovne osude.

Optužnicu protiv njega podiglo je Republičko tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

– Optužnica Bjelajca tereti da u vremenskom periodu od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine u Banjaluci, obavljajući funkciju tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu, kao službeno lice, postupajući tužilac u predmetu tog tužilaštva, u kojem je donesena presuda koja je postala pravosnažna 23. jula 2014. godine nije izvršio službenu dužnost. Nije preduzeo nijednu procesnu radnju po pismenom prijedlogu oštećenog za pokretanje postupka za opozivanje uslovne osude i nije stavio pismeni prijedlog nadležnom sudu za pokretanje postupka za opozivanje uslovne osude u zakonskom roku, već je to učinio više od pola godine nakon proteka zakonskih rokova za opozivanje uslovne osude – stoji u optužnici kako je saopšteno je iz Republičkog tužilaštva.

Dodaje se da je ovakvim postupanjem okružnog javnog tužioca za oštećenog nastupila imovinska šteta u iznosu od 3.732 KM, a osuđenom licu pribavljena korist jer isti neće izdržavati kaznu zatvora utvrđenu u uslovnoj osudi.

Đoković: Sve je u redu, vidimo se na meču

FES: Završena izrada Nacrta statuta ZSO