in

Trivić o postupcima SNSD-a: Vraćanje nadležnosti RS-u je obična farsa

Nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom se ukidaju odredbe zaključaka o vraćanju nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, Jelena Trivić (PDP) komentirala je kako su takvi postupci suda – usluga SNSD-u.

“Odluka Ustavnog suda BiH, prema kojima ukida pojedine odredbe o vraćanju nadležnosti, usluga je SNSD koji je dobio dodatni izgovor da se izvuče iz priče za koji od samog početka tvrdimo da je laž”, napisala je na svom Facebook profilu Jelena Trivić, poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Smatra kako je vladajući SNSD prije odluke Ustavnog suda imao nekoliko mjeseci da okonča proces “vraćanja nadležnosti” upućivanjem i usvajanjem zakona po hitnoj proceduri, što bi posljedično, stavilo van snage zakone koji važe na nivou BiH u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza.

“Sve ovo vrijeme tvrdim da je tema vraćanje nadležnosti obična farsa, kvazipolitička tema, kvazinacionalna priča od koje niko u RS nije imao koristi. Pozicija RS je dodatno ugrožena zbog toga što je neko mislio da će iz ovog izvući političku korist za izbore. Ono čemu su se dodatno nadali bilo je pristajanje opozicije na još jednu kvazinacionalnu priču jer će nas eto oni optužiti za izdaju. To se nije desilo, opozicija je, kako sada vidimo donijela ispravnu odluku jer nije učestvovala u jednoj ispraznoj farsi”, naglasila je Trivić.

Istakla je kako se “otvorena pitanja” u BiH poput stranih sudija Ustavnog suda kao i Zakon o zabrani negiranja genocida, moraju riješiti.

“Ali kao što vidimo o nametnutoj Inzkovoj odluci niko iz vlasti više ne govori. Kao što će prestati govoriti i o vraćanju nadležnosti. Čim se stiša bura oko odluka Ustavnog suda. Aktuelne političke elite na vlasti u Bosni i Hercegovini, SNSD, SDA i HDZ zapravo i ne žele da rješavaju otvorena pitanja, oni ih samo produbljuju. Njima političke krize odgovaraju”, navela je.

Trivić smatra kako SDA pričom o BiH bez entiteta, kao i SNSD pričom o “nezavisnosti RS, mirnom razdruživanju”, HDZ stavovima o “trećem entitetu”, zapravo “bacaju dimne zavjese” narodu kako bi mogli nastaviti raditi ono što su i do sada, te kako među njima nema razlike.

“Ali da se vratimo na vraćanje nadležnosti. Jedan poslanik SNSD-a javno je rekao da se neće ponovo kandidovati ukoliko ovaj proces ne bude završen i da ih je Milorad Dodik uvjerio da je u potpunosti siguran da će RS vratiti nadležnosti i osnovati svoje institucije. Ono što taj uvaženi kolega još nije naučio jeste način kako da dođe do istine: Sve što Dodik kaže, samo neka obrne i tako će biti”, zaključila je Trivić.

Juniori Borca pobijedili Sarajevo golom iz penala i osvojili titulu prvaka BiH

Stara važi do kraja godine! Elektronske zdravstvene kartice preuzelo 80 odsto osiguranika u Srpskoj