in

Trišić: Još jedno poskupljenje prije pojeftinjenja goriva

Foto: Freepik

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj u narednih sedam dana je moguće poskupljenje benzina za dva do pet feninga po litru, a nakon toga doći će do blagog pojeftinjenja, kazao je za “Nezavisne” Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, to je za očekivati ako rafinerije krenu sa sniženjem ulaznih cijena prema distributerima.

“Posljednjih nekoliko dana imamo stagnaciju cijena na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj, odnosno stabilizaciju i prekinut je trend povećanja cijena koji se mogao vidjeti u periodu februar – mart”, pojašanjava Trišić.

Kako je rekao, trenutno se cijene kreću po litru od 1,92-1,99 KM za BMB95 i 1,92-2,06 KM za ED5, TNG 1,09-1,16 KM, dok su premijum goriva više od dvije marke.

“Cijene u Srpskoj su i dalje niže u odnosu na Federaciju BiH do 10 feninga. Prosječne cijene u FBiH su BMB95 2,06-2,16 KM po litru i ED5 2,01-2,16- KM”, pojašnjava Trišić.

Kako kaže, ako se posmatraju parametri na berzama, trenutno je cijena nafte brent 504 $ po toni ili 63 $ po barelu, što je pad od 45 $ po toni ili 5 $ po barelu u zadnjih nekoliko dana.

“Dakle imamo pad na berzi, a u istom periodu ulazne rafinerijske cijene zadržavaju ulazne cijene, što automatski onemogućava da na benzinskim pumpama dođe do blagog sniženja cijena”, ističe Trišić.

Kako je rekao, nije moguće vidjeti jasnu strategiju globalnih kompanija te je nemoguće predvijeti kvartalna kretanja, a sve zbog poremećaja ekonomija svih država koje su pogođene pandemijom izavanom virusom korona.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da dizel košta 1,99 KM po litru, dok bezolovni 95 košta 1,99 KM, a bezolovni 100 2,15 KM.

Cijena goriva u Bijeljini su i dalje niže nego u ostalim gradovima u RS pa tako litar benzina košta 1,97 KM, a dizela 1,98 KM.

“Posljednjih dana nije bilo korekcija u cijenama goriva, mada smo prethodnih mjeseci bilježili stalno povećanje cijena goriva na pumpi na sedmičnom nivou po pet do šest feninga”, kazali su iz ove pumpe.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je da su cijene nafte na svjetskom tžištu u padu i samim tim stovoreni su uslovi da dođe do pojeftinjenja goriva u RS.

“Mi uvijek imamo to opravdanje da je gorivo nabavljeno u onom periodu kada je bila viša cijena na svjetskom tržištu”, ističe Marićeva za “Nezavisne”.

Dodala je da udruženja za zaštitu prava potrošača iz RS smataraju da i Vlada RS mora da uvedu neke mjere što se tiče goriva.

“Gorivo više nije luksuz, nego je pokretač proizvodnje i sigurno je da diktira puno drugih cijena i usluga”, kazala je Marićeva.

Dodala je da je jedan od problema i što postoje velike razlike u cijenama od pumpe do pumpe širom RS.

Mnogi vozači smatraju da bi na pumpa u RS trebalo da dođe do smanjenja cijena goriva koje su ionako imala trend rasta u proteklom periodu, jer je i na globalnom tržištu došlo do pojeftinjena sirove nafte.

“Kod nas nažalost samo kad se povećaju cijene na globalnom tržištu dođe i do povećanja odmah, a kad nešto pojeftini kod nas se to često ne desi. Napuniti rezervoar danas može sve manje vozača, ostali tankaju pomalo, koliko imaju u novčaniku”, rekao je jedan Banjalučanin.

Restrikcije smanjuju potražnju
Cijene nafte nastavile su da opadaju u vrijeme kada je Njemačka, najveća evropska ekonomija, saopštila da će uvesti striktne restrikcije tokom Uskrsa dok, uz ostale zemlje EU, pokušava da ubrza vakcinaciju stanovništva protiv virusa korona.

Barel brent nafte iz Sjevernog mora pojeftinio je za 3,9 odsto i sada košta 62,1 dolar, a barel sirove nafte u SAD se prodaje za 59,2 dolara poslije pojeftinjenja za 3,8 procenata.

Cijene padaju usljed očekivanja da će potražnja za ovim energentom biti manja zbog ponovnog uvođenja restrikcija u mnogim zemljama nakon ubrzanog širenja virusa korona. (Agencije)

Na privatnoj zabavi u fudbalskom klubu policija zatekla 14 ljudi

Počinje ljetnje računanje vremena: U nedjelju pomijeranje kazaljki sat unaprijed