in

Svi odbornici u Srebrenici su u vlasti

Nakon što je u utorak potpisan koalicioni sporazum između SNSD-a i predstavnika bošnjačkih stranaka SDA, SBiH i DF-a, koje čine koaliciju “Moja adresa: Srebrenica”, danas je i osam odbornika iz srpskih stranaka pristupilo toj koaliciji, koja je okupila sve odbornike.

Novi saziv Skupštine opštine Srebrenica konstituisan je danas, a za predsjednika lokalnog parlamenta izabran je Ćamil Duraković iz bošnjačke koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i bivši načelnik Srebrenice.

Duraković je izabran tajnim glasanjem, sa 12 glasova, a odbornici, njih 21, u skupštinskoj su većini i niko nije ostao u opoziciji.

Nakon podnošenja izvještaja o postizanju koalicionog sporazuma odbornika i izbora skupštinskih radnih tijela i predsjednika Skupštine opštine, bošnjački odbornici su se izjasnili da prihvataju raniju odluku srpskih odbornika koji su za potpredsjednika Skupštine opštine izabrali Radomira Pavlovića iz SNSD-a.

Za zamjenika načelnika ponovo je izabran Hamdija Fejzić, kandidat bošnjačkog bloka u Skupštini opštine. Skupština je danas razriješila načelnike opštinskih odjeljenja kojima je istekao mandat i izabrala vršioce dužnosti načelnika na ta mjesta.

Nakon polaganja zakletve Duraković je izjavio da je u ovoj lokalnoj zajednici složena situacija i da nikome neće biti lako nakon iscrpljujuće predizborne, izborne i postizborne kampanje.

“Ni srpskim ni bošnjačkim biračima neće biti lako objasniti kako smo postigli dogovor. Uspjeli smo da se bez uticaja sa strane dogovorimo i da zajedno radimo u interesu ove opštine i budućnosti građana i djece u ovom mjestu”, rekao je Duraković pozivajući odbornike na saradnju i međusobno uvažavanje.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da svaki načelnik želi stabilnu skupštinsku većinu i da konstituisanje Skupštine opštine donosi olakšanje, ali da predstoji intenzivan rad da bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme zbog ponavljanja izbora i nemogućnosti konstituisanja vlasti u ovoj opštini.

“Očekujem da će ova koalicija potrajati, ali u Srebrenici je sve moguće. Nadam se dobroj saradnji i razumijevanju jer su u postizbornim pregovorima zadovoljeni svi odbornici po sistemu ‘jedan odbornik – jedna pozicija’ na rukovodnim mjestima u Opštinskoj upravi ili ustanovama i firmama”, istakao je Grujičić.

Inače,bošnjački blok je na lokalnim izborima prezentovan kroz incijativu “Moja adresa: Srebrenica” bojkotovao ponovljene izbore u Srebrenici, da bi potom ipak preuzeo mandate.

Izetbegović prijeti ratom Evropi: Zašto SDA, umjesto razgovora o mirnom razlazu, obećava rat

Kramon: Kina na ime duga može preuzeti veći dio obale Crne Gore