U prvih deset mjeseci ove godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz saobraćaja su isključili 18.903 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 991 vozača koji je bio pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova.

Kako su za “Nezavisne” rekli u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, u toku prošle godine policijski službenici su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključili 14.163 vozača.

“Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom droga ili psihoaktivnih lijekova 2020. godine je isključen 721 vozač”, kažu u MUP RS.

Naveli su da je u prvih 10 mjeseci ove godine evidentirano 1.269 saobraćajnih nezgoda u kojima je kod najmanje jednog učesnika utvrđeno prisustvo alkohola.

“U 25 saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom, bar kod jednog od učesnika utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu, od čega je u 22 saobraćajne nezgode utvrđena odgovornost lica koje je bilo pod dejstvom alkohola”, naveli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Tokom prošle godine evidentirane su 2.863 saobraćajne nezgode u kojima je kod jednog učesnika utvrđeno prisustvo alkohola.

“U toku prošle godine u 32 saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom kod jednog od učesnika utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu, od čega je u 24 saobraćajne nezgode utvrđena odgovornost lica koje je bilo pod dejstvom alkohola”, pojasnili su u MUP-u RS.

Istakli su da je prošle godine evidentirano 526 saobraćajnih nezgoda u kojima je kod jednog od učesnika utvrđena koncentracija alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg.

“U prvih 10 mjeseci ove godine evidentirano je 419 saobraćajnih nezgoda u kojima je kod jednog učesnika utvrđena koncentracija alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, dok je bilo 12 saobraćajnih nezgoda koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova”, kazali su u MUP RS.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, smatra da je prisustvo alkohola i opojnih droga kod vozača u gradovima najčešće tokom dana vikenda.

“Prema statističkim podacima i kontrolama u ruralnim dijelovima, pokazalo se da je znatan broj vozača u ovim područjima upravljao pod dejstvom alkohola i to je vjerovatno zbog pandemije virusa korona i zatvaranja ugostiteljskih objekata. Ove probleme neće riješiti kazne, nego veća i učestalija kontrola”, objasnio je Jaćimović.

Kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola kreću se od 50 KM do 400 KM i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom te dva kaznena boda.

“Predviđene novčane kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova kreću se od 100 KM do 400 KM, dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom i dva kaznena boda za vozače koji odbiju da se podvrgnu testiranju”, pojasnili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.Izvor:
Share.