in

Svadbeni saloni pod lupom: Od sada i hrana će morati imati dekleraciju

Svečani saloni širom Srpske u idućem periodu biće pod strogim nadzorom inspektora, a između ostalog pod lupom je rad na crno, kao i nabavka hrane i pića koja se služi gostima.

Da u ovoj oblasti vlada haos svjedoče podaci da su lani u više od 60 odsto kontrolisanih svečanih salona utvrđene nepravilnosti, uglavnom zbog neizdavanja računa, dogovaranja poslova bez ugovora, neposjedovanja evidencije i dokaza o porijeklu robe i hrane.

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić rekao je za “Glas Srpske” da će, sa ciljem borbe protiv sive ekonomije u tom sektoru i obezbjeđivanja kvalitetnije usluge, od svih vlasnika svečanih salona tražiti da hrana i piće moraju imati deklaraciju.

– Osim toga, u svečanim salonima svaki radnik će morati da bude prijavljen, otkucani realni računi za usluge na osnovu kojih će platiti obaveze prema državi. S druge strane, želimo da zaštitimo salone koji rade regularno od onih koji uslugu pružaju na “divlje” – rekao je Šulić.

Dodao je da je tokom prošle godine inspekcija izdala 38 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 58.600 maraka.

– Ako svaka torta mora da ima deklaraciju, zašto to ne bi bio slučaj i sa pečenjem, sirom i drugim prehrambenim proizvodima koji se poslužuju gostima. Sva ta hrana i piće moraće imati deklaraciju, da se zna odakle je došla. To ne znači da hrana strogo mora biti od neke firme ili iz marketa. Može se nabaviti i na registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, gdje će sigurno proći dodatne kontrole i analize – kazao je Šulić.

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” i vlasnik svadbenih salona “Evropa” i “Atelje 202” iz Prnjavora Dragan Milijaš kazao je da oni koji na crno organizuju proslave otimaju hljeb iz usta onima koji sve rade po zakonu, čemu bi što prije trebalo stati u kraj.

– Sezona svadbi i drugih proslava samo što nije počela.

Međutim, sve je manje posla, jer zbog inflacije i skoka cijena mladenci se sve više odlučuju na “divlje” proslave, na primjer pod šatorom, gdje mogu nabaviti hranu i piće odakle hoće.

Cijena stolice sa hranom i pićem u registrovanim salonima na području ovog grada kreće se od 55 maraka pa naviše – kazao je Milijaš.

Dodao je da im problem predstavljaju neusaglašeni propisi, zbog čega svaki inspektor drugačije tumači zakon.

Da bi i u ovu oblast trebalo što prije uvesti reda saglasan je i zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Horeke” Goran Kurtinović. On je rekao da će iduće sedmice razgovarati sa resornim ministrom i predstavnicima Inspektorata RS kako bi iznijeli svoje zahtjeve i probleme.

– Vlasnici svečanih salona podržavaju uvođenje reda u ovaj sektor, samo da obaveze svih budu precizno definisane, a da se ne dešavaju paušalne kontrole – kazao je Kurtinović.

Radnici

Goran Kurtinović je istakao kako je nemoguće da svečani saloni prijavljuju sve radnike, jer ima ljudi koji, pored redovnog posla, dolaze i konobarišu da zarade marku više.

– Generalno u današnje vrijeme nije lako ni vlasnicima ovih salona koji sve teže dolaze do radnika koji će odraditi neku proslavu. Mi svi jedva čekamo da čujemo prijedlog kako da prijavimo radnika koji radi po svega nekoliko časova četiri dana mjesečno – kazao je Kurtinović.

Država ima preko 1.000 kladionica u kojima je dozvoljen ulaz maloljetnicima

Vulin: Treba završiti rezoluciju o ujedinjenju srpskog naroda