in

Sude dispečerki Hitne koja je umjesto da uputi vozilo hitne pomoći tražila da pacijenta dovezu taksijem do doma zdravlja

Foto: Dražan Pozderović

U toku je sudski postupak protiv D.A. (60), optužene da je, radeći na poslovima dispečera na prijemu poziva u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka, nesavjesno postupila kada je Hitnu nazvao Nemanja Cvijić, brat Srđana Cvijića (31) iz Srpca, nakon čega je tridesetjednogodišnjak preminuo.

Potvrđeno je to “Nezavisnim novinama” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koje je D.A. optužilo za neukazivanje ljekarske pomoći, a optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Banjaluci, nakon čega je počeo i sudski postupak.

Konkretno, optužena je za član 198. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

“Ljekar ili drugi zdravstveni radnik koji, suprotno svojoj ljekarskoj dužnosti, odbije da ukaže ljekarsku pomoć bolesniku ili licu kome je takva pomoć potrebna, a koje se nalazi u neposrednoj opasnosti za život ili opasnosti od nastupanja teške tjelesne povrede ili teškog narušavanja zdravlja, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”, navodi se u tom stavu.

“Nezavisne novine” su u posjedu optužnice protiv D.A., u kojoj se navodi da se sve događalo 29. septembra 2020. godine. Terete je da se o zakon ogriješila u dispečerskom centru Službe hitne medicinske pomoći s edukativnim centrom Doma zdravlja Banjaluka.

“Postupajući suprotno svojoj dužnosti medicinske sestre – tehničara, radeći na poslovima dispečera na prijemu poziva, odbila je da ukaže medicinsku pomoć licu kome je takva pomoć bila potrebna i koje se nalazilo u stanju neposredne opasnosti za život”, navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, nakon što je na broj telefona Službe hitne medicinske pomoći pozvao Nemanja Cvijić, ona je poziv primila.

“On ju je obavijestio da njegov brat Srđan Cvijić drugo veče zaredom ima napad astme, da ne može disati, da ne može hodati, da je inače astmatičar, da je i ranije imao napade, ali da nikada nisu bili ovoliki, te da mu ne pomaže lijek ventolin te tražio da medicinski tim Službe hitne medicinske pomoći vozilom Hitne pomoći dođe po njegovog brata u Ulicu Petra Mećave, a ona nije uputila mobilni medicinski tim Službe hitne medicinske pomoći na zahtijevanu medicinsku intervenciju”, ističe se u optužnici.

Ona je, terete je iz Tužilaštva, Nemanji Cvijiću rekla da brata doveze automobilom, a nakon što joj je Nemanja rekao da nema vozilo, rekla mu je da uzme taksi ili pozove nekog drugog.

“Nakon toga je Srđan Cvijić taksi vozilom dovezen u Službu hitne medicinske pomoći Dom zdravlja Banjaluka i primljen u ovu službu 29. septembra 2020. godine 50 minuta nakon ponoći bez znakova života, bez svijesti, pulsa i disanja, širokih zjenica, modar (cijanotičan), te je kod njega konstatovan srčani zastoj, nakon čega je premješten u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske – Banjaluka, gdje je u 1.25 nastupila smrt”, ističe se u optužnici.

Dakle, kako se dodaje, kao zdravstveni radnik, suprotno svojoj dužnosti, odbila je da ukaže ljekarsku pomoć licu kojem je takva pomoć potrebna, a koje je bilo u stanju neposredne opasnosti za život.

Odgovore na naš upit nismo dobili iz Doma zdravlja Banjaluka do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, dok Nemanja Cvijić, koji se kobne noći borio za bratov život, kaže da od nas prvi put čuje da je u toku sudski postupak protiv dispečerke. Najavljuje da će se odazvati da svjedoči ukoliko to od njega bude traženo.

“Iznenadilo me to što mi kažete. Ovo je prvi put da za to čujem. Ni roditelji s tim nisu upoznati. Epilog koji bismo mi kao porodica definitivno očekivali jeste da se ovakve stvari spriječe i da se ne dešavaju ubuduće. Rješenje ovoga nije nužno da li će dispečerka biti osuđena ili ne. Više je cilj da se uredi samo zdravstvo i odgovornost zdravstvenih ustanova prema nama građanima”, rekao je Nemanja Cvijić za “Nezavisne novine”.

Oglasio se i Jabusele, uputio poruku Partizanu

Evroliga saopštila kazne za Partizan i Real Madrid – 4 igrača dobila suspenziju