in

Stević: Eкonomija Srpsкe u godini кrize poкazala veliкu žilavost

Ekonomija Republike Srpske je u proteklih godinu dana, baš kao i ekonomije država širom svijeta, bila suočena sa vanrednim stanjem uslijed pandemije prouzrokovane virusom korona ali je pokazala mnogo energije i veliku žilavost. Zahvaljujući tome danas smo u situaciji da povećavamo plate i penzije iako su mnogi predviđali suprotno, da će one biti smanjene.

Rekao je ovo na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske Dalibor Stević, šef Кluba Socijalističke partije i potpredsjednik partije, a potom i obrazložio zbog čega je ova stranka pozdravila i podržala najavljeno povećanje plata u Srpskoj.

“U programu Socijalističe partije dominantna riječ je solidarnost. Uvijek se zalažemo da raspodjela bude što ravnopravnija, ravnomjernija i da prije svega imamo osjećaja za one sa nižim platama i vodimo računa o onim ljudima koji lošije žive. Da prije svega njima pomognemo a kasnije i onima sa nešto višim primanjima”, poručio je Stević.

On je kazao da su zdravstveni radnici zaslužili povećanje plata i mimo angažovanosti u borbi sa virusom korona, a posebno kada se i ona uzme u obzir.

“Odajem im priznanje za učinjeno u suzbijanju pandemije u lično i u ime svih socijalista. Na tome koliko su pomogli svim našim ljudima, koliko su bili uporni i istrajni, hrabri, koliko su sebe dali našem stanovništvu da prebrodi pomenutu pošast. Volio bih da su povećanja i veća za njih ali moramo biti i odgovorni te povećati onoliko koliko je realno moguće kako bi to bilo trajno povećanje a ne da ga dovedemo u pitanje poslije nekog vremena”, rekao je šef socijalista u republičkom parlamentu.

Stević dodaje da se u pandemiji sjajno snašao i sistem obrazovanja.

“Кao i zdravstveni, i prosvjetni radnici i radnici iz oblasti kulture ćutke su podnosili sve one probleme, koji su bili veliki. Učestvovali su u izmijenjenom procesu izvođenja nastave, organizacije, izlažući svoje zdravlje, omogućili su učenicima i studentima da što manje osjete probleme koji su nas zadesili. Povećanje plata je itekako zasluženo te se nadam da ćemo kroz nekoliko mjeseci, najdalje naredne godine, imati mogućnost da idemo na još jedno povećanje. Da im se zahvalimo na nesebičniom radu ali i povećamo dignitet tih ljudi i vraćamo tamo gdje treba da budu”, poručio je Stević te dodao da društvo koje ne ulaže u obrazovanje i nauku ne vodi računa o svojoj budućnosti.

On je napomenuo da, pored prosvjetnih, nikako ne treba zaboraviti ni ljude zaposlene u oblasti kulture.

“Moram ovom prilikom da kažem da sam posebno ponosan na Gradsko pozorište Semberija iz Bijeljine, koje postoji godinu dana, a čiji članovi su ogromnim entuzijazmom i tokom korone uspjeli da pripremaju i održavaju predstave. Želim im puno uspjeha u daljem radu”, poručio je on.

Stević je podržao povećanje primanja i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova za koje je rekao da su radili vrlo profesionalno svoj dio posla tokom pandemije, omogućili da ne dođe do panike među stanovništvom te da se propisane mjere za suzbijanje pandemije sprovode i u praksi.

Izetbegovićeva ubjeđuje doktora i akademika Kurjaka da joj је bio mentor, on demantuje

Uhapsili lopova pa se slikali s njim