in

Stanivuković: Ni mi Hrvatskoj ne određujemo koga će slaviti

Postavljanje ploče majoru Milanu Tepiću u ulici koja nosi njegovo ime godinama, nije akt koji je usmjeren protiv bilo koga, pa ni protiv hrvatskog naroda, rekao je za “Nezavisne novine” Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

“Banjaluka je fokusirana na život, suživot, razumijevanje i toleranciju, a to govore i mnoga djela usmjerena prema svim narodima koji žive u našem gradu. Grad Banjaluka radi na legalizaciji svih vjerskih objekata, dali smo do sada najveću podršku Karitasu kao i Katoličkoj gimnaziji. Zašto iz Hrvatske tada nije stigla pohvala? Zašto reakcije dolaze samo u slučaju kada se nekom nešto ne dopada? Zašto svi zajedno naglasak ne stavimo na ono što nas povezuje”, istakao je Stanivuković.

Dodao je da je poznato da na istorijske događaje gledamo drugačije i vjerovatno ima ulica u Zagrebu ili Hrvatskoj čiji se naziv narodu u Republici Srpskoj ne dopada, ali kao Grad nemamo ambiciju da našim komšijama određujemo kako će obilježavati spomen na svoje ljude iz prošlosti.

“Major Milan Tepić je svijetli primjer Srbina koji se zakleo na odbranu zemlje koju je branio do kraja života, svjestan da bi oružje iz kasarne bilo upotrebljeno protiv srpskog naroda. Major Tepić je žrtvovao svoj život za vjernost sopstvenoj državi i vojsci, postupio je viteški, onako kako se očekuje od vojnika”, istakao je Stanivuković i dodao da Banjaluka je grad koji odaje počast junacima, ali i grad koji je zagledan u budućnost, poštujući sve narode koji žive u njemu, a to smo, kako je istakao, pokazali mnogobrojnim dosadašnjim odlukama.

“O tome kakvoj politici stremimo u Banjoj Luci najbolje govore činjenice da smo nakon toliko godina ugostili gradonačelnicu Sarajeva, te pozvali u posjetu gradonačelnika Zagreba”, zaključio je Stanivukovića.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske poslalo je protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH povodom otkrivanja spomen ploče majoru JNA Milanu Tepiću u Banjaluci.

“MVEP ukazuje na neprihvatljivost ovakve odluke gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banjaluke, kojom se veliča teroristički čin osobe koja je u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara”, naveli su u MVEP Hrvatske

Cvijanović: Džaferovićeva izjava – odvratna i teška uvreda

Skandal – australijski voditelji vređali Novaka