in

Šta se može očekivati od nove Vlade RS

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Republika Srpska danas dobija novu, 16. Vladu.

U Kabinetu Radovana Viškovića, prema saznanjima “Nezavisnih novina”, ali i sudeći prema posljednjim informacijama koje su saopštili iz vladajuće koalicije, biće skoro dvije trećine novih ministara, ali manje-više odranije poznatih javnosti jer se radi o ljudima koji su dosad uglavnom bili politički angažovani.

Sigurno je da će pet ministara iz još aktuelne vlade ostati na Trgu Republike bar naredne dvije godine, a to su Zora Vidović, Alen Šeranić, Petar Đokić, Zlatan Klokić i Senka Jujić, i biće im povjerena ministarstva kojima i sada rukovode.

Za poznavaoce političke situacije u Srpskoj, nova Vlada RS sudeći po imenima biće vlada kontinuiteta. Oni ne očekuju da bude bolja od prethodne, naročito ako se u obzir uzmu izazovi koji ih očekuju i način njenog konstituisanja jer je, kažu, glavna poluga njenog formiranja SNSD, koji će se i pitati za sve.

“Teško je očekivati od nove vlade da uradi nešto mnogo bolje od prethodnih. Nova imena koja se spominju neće moći ništa značajnije da doprinesu u svojim resorima jer se neće mnogo ni pitati niti donositi odluke, jer se odluke ne donose u ministarstvima, već u centralama stranaka”, kaže za “Nezavisne novine” politički analitičar Velizar Antić.

Politikolog Nikolina Lozo ističe da će, s obzirom na neka nova imena koja se pojavljuju u Vladi, očekivanja javnosti više biti okrenuta ka njihovom radu.

“Od starih ministara koji ostaju na istim mjestima ništa mnogo se ne treba očekivati. Postoje ustaljene prakse rada koje teško da će se promijeniti”, navodi Lozo i dodaje da je ovo isključivo koaliciona vlada.

“U skladu s tim svaki ministar sprovodiće politiku koju zastupa koalicija. Teško da će biti nekih većih odstupanja od te politike. Naredni period će pokazati da li će se nešto mnogo promijeniti u odnosu na prethodne vlade i kakav će uticaj imati na obične građane”, kazala je Lozo za “Nezavisne”.

Dobro upućeni u politička dešavanja saglasni su da se već pokazalo da su stranačka pripadnost, odanost, te fiktivna ili stvarna nacionalna pripadnost glavna obilježja buduće Vlade RS.

“Tek onda slijedi da li neko zaista zna da radi u resoru za koji se bira. To znanje nam dođe kao premija, ako se desi – desi. Samim tim, nema nikakvih iznenađenja personalnim rješenjima jer su ona proizvod svega navedenog. Nova vlada će se držati onih politika za koje u najvećoj partiji u tom trenutku procijene da su nužne ili popularne”, smatra novinar Slobodan Popadić.

“Vlada sastavljena od tolikog broja stranaka, vlada u kojoj premijer ne može da smijeni ministra bez odobrenja koalicionog partnera nije vlada od koje treba očekivati nešto veliko”, dodaje Popadić, koji ističe da će najveći posao u 16 resora “i dalje biti na pomoćnicima ministara i na ono malo stručnjaka u resorima, dok su ministri unaprijed oročeni na dvije godine, pod uslovom da Milorad Dodik održi riječ”. Popadić u razgovoru za “Nezavisne” navodi da ne vjeruje da je ova vlada sposobna da održi svoja predizborna obećanja jer su, zaključuje, isuviše bajkovita za naše uslove.

Pronađeno tijelo poštara, našao ga mještanin u Morači

Zelenski napustio Ukrajinu