in

Srpskoj otimaju šume po Alijinom zakonu

Apelacija sedmorice delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske upućena Ustavnom sudu BiH kojom traže da proglasi neustavnim Zakon o šumama Republike Srpske predstavlja do sada najdirektniji udar na Republiku Srpsku i njene nadležnosti, ali i na same temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Osim što zahtijevaju da Zakon o šumama RS bude proglašen neustavnim, bošnjački delegati u apelaciji u čijem posjedu je “Glas Srpske” traže od Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru i zabranu primjene zakona do donošenja konačne sudske odluke.

Ono što je najšokantnije je što osporavaju pravo Republici Srpskoj da svojim zakonodavstvom reguliše cijelu jednu oblast, u ovom slučaju šuma i šumskog zemljišta, pri čemu tvrde da se to pitanje treba regulisati u skladu sa Zakonom o šumama tzv. Republike BiH iz 1993. godine. Da budemo još precizniji, oni navode da je Predsjedništvo RBiH 1993. godine na čelu sa Alijom Izetbegovićem donijelo Uredbu sa zakonskom snagom o šumama, koja je kasnije odlukom Parlamenta RBiH postala Zakon o šumama, a kojim je, kako navode, regulisano upravljanje i gazdovanje šumom i šumskim zemljištem.

Šef Kluba poslanika PDP-a i član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS Perica Bundalo kaže da je apelacija katastrofalna i da će u slučaju da je Ustavni sud BiH usvoji to otvoriti vrata za potpuno razvlašćivanje Republike Srpske. Bundalo ističe da je i u proceduralnom i u sadržajnom smislu jako opasan način na koji bošnjački delegati podnose apelaciju.

– Do sada su osporavali važenje nekog zakona ili pojedinih odredaba zbog navodne neusaglašenosti sa Ustavom RS, a sada preskaču Ustavni sud RS i idu direktno na Ustavni sud BiH, osporavaju ustavne odredbe i ustavna prava i pri tome se pozivaju na ratne zakone sa potpisom Alije Izetbegovića. To je katastrofalno – kaže Bundalo.

Ako Ustavni sud BiH to usvoji, nastavlja on, to praktično znači da u nekom narednom periodu može van snage da stavi cijeli Ustav Republike Srpske.

– Ako Ustavni sud BiH uvaži apelaciju i ukine pravo Srpskoj da zakonski reguliše odnose u nekoj oblasti, u ovom slučaju u oblasti šuma, tom logikom može malo pomalo sve ukinuti, pozivajući se na neke zakone iz ratnog perioda. Ukoliko ima imalo pameti u ovoj Republici, ovo je najozbiljnije zvono za uzbunu i posljednje upozorenje svima kojima Republika Srpska nešto znači – kategoričan je Bundalo.

Poslanik SNSD-a i član Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja kaže da je riječ o još jednoj zloupotrebi Vijeća naroda RS.

– Ova apelacija predstavlja direktno kršenje Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH, koji predviđa da imovina pripada entitetima, osim u slučaju ako se entiteti drugačije ne usaglase. Ovo je još jedan pokušaj da se kršenjem najviših pravnih akata pokušavaju ostvariti politički interesi – kaže Šolaja.

Zemljište

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS u posljednjih nekoliko godina uputio je niz apelacija Ustavnom sudu BiH kojima se osporavaju nadležnosti Srpske. Ustavni sud BiH početkom februara prošle godine osporio je pojedine odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, a ta odluka donesena je većinom glasova uz neslaganje sudija Zlatka M. Kneževića i Miodraga Simovića.

1NA1: Mitrić ili Sofrenić?

SDSS puca na dva dijela