in

Srpska diplomatski porazila Sarajevo! Pojačana međunarodna aktivnost zvaničnika RS

BOŠNJAČKO političko Sarajevo poraženo je u diplomatskoj utakmici sa Republikom Srpskom, jer nakon poslednjih razgovora američkog izaslanika za BiH Gabrijela Eskobara sa političarima RS i FBiH, nije došlo ni do kakvih sankcija prema Srpskoj i njenim predstavnicima. Iako je u poslednjih mesec dana trajala ofanziva bošnjačkih političara da se kod stranaca za sve blokade u BiH okrivi Srpska, pri tome vešto izbegavajući nametnuti zakon Valentina Incka, ta inicijativa je propala, kažu sagovornici “Novosti”.

Dalje navode da su zvaničnici RS uspeli kroz diplomatske sastanke sa svim bitnim međunarodnim faktorima da prenesu pravo činjenično stanje o BiH i tako ponište sve laži iz Sarajeva.

Kako kažu, u desetak dana o stanju u BiH i stavovima RS, Milorad Dodik, srpski član PBiH, razgovarao je sa predstavnicima SAD, Gabrijelom Eskobarom i Metjuom Palmerom, premijerima Mađarske i Slovenije i predsednicima Srbije, Hrvatske i Turske. Pored Dodika, i Željka Cvijanović, predsednica RS je boravila u poseti SAD, gde je imala razgovore sa američkim političkim predstavnicima.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana PBiH, kaže da se Srpska za promociju i političko predstavljanje uvek oslanja na autoritet svojih predstavnika.

– Bez obzira što Sarajevo, kao i pojedinci iz opozicije RS tvrde da su Banjaluka i RS izolovani, sada se pokazalo da to nije tačno. Iz poslednjih diplomatskih sastanaka Dodika videlo se da RS ne da nije izolovana, već je izuzetno aktivna u prezentovanju političkih stavova i realne situacije u BiH – ističe Kovačević i dodaje da se RS zalaže za mir, očuvanje stabilnosti i BiH u okvirima Dejtonskog sporazum.

On ističe da RS nema, a nikada nije ni imala koristi od bosanskohercegovačke diplomatije.

– Diplomatija BiH je zarobljena od strane SDA. Služi samo za promovisanje njihovih stavova i interese bošnjačkog naroda. Bisera Turković nikada nije predstavljala BiH, već isključivo najradikalniju struju među bošnjačkim narodom – smatra Kovačević.

Drago Vuković, politički analitičar kaže da su rezultati poslednjih diplomatskih sastanaka Milorada Dodika iznad očekivanih.

– Ozbiljna politika podrazumeva da se političkim sredstvima borite za interese građana i zajednice. Dodik je povukao hrabar diplomatski iskorak i u suštini to je prava politika koja daje rezultate – pojašnjava Vuković i ističe da odluke o BiH moraju donositi domaći političari i da je mešanje stranaca u unutrašnja pitanja neke države u 21. veku sramota za bilo koju državu.

PUTOKAZ KAKO VODITI POLITIKU

MILOŠ Šolaja, profesor međunarodnih odnosa kaže da je diplomatija RS bila u ofanzivi da se stvari isteraju na čistac i odrađen je odličan posao, jer nema više efektivnog visokog predstavnika u BiH, niti ima intervencije stranaca.

– Ovo je putokaz kako treba da se radi. Sad se moramo okrenuti dijalogu i dogovoru o budućnosti BiH, a ne čekati da to neko sa strane uradi – kaže Šolaja i dodaje da diplomatske aktivnosti RS moraju ostati na visokom nivou, jer Nemačka neće ostaviti Kristijana Šmita nezaštićenog.

Kako je u bivšoj Jugoslaviji kažnjena čitava brigada koja se nije htjela vakcinisati

Incko: Situacija u BiH nikada nije bila teža, država se može raspasti