in

Srećan Dan Republike Srpske!

Republika Srpska slavi svoj 31. rođendan! Osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. U tadašnjoj Skupštini BiH osnovali su je srpski poslanici, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

Povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, Sveta arhijerejska liturgija biče služena u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Liturgija je počela u 8.30 časova.

U 12.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na srpskom vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu.

Svečani defile biće održan u Istočnom Novom Sarajevu sa početkom u 14.00 časova, dok će na Trgu Republike Srbije, takođe u Istočnom Novom Sarajevu u 19.00 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

U 12.00 časova u Banjaluci, povodom Dana Republike, od zgrade Gradske uprave krenuće “Hod časti” koji će okupiti porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u 20.00 časova biće izvedena predstava “Želim da živim” Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije, Aleksandrinski teatar iz Sankt Peterburga.

Proslava Dana Republike Srpke biće obilježena i u ostalim lokalnim zajednicama.

Dan Republike Srpske biće obilježen u Brčko distriktu u ponedjeljak, 10. januara.

Banjalučanin osumnjičen da je iz kuće ukrao 150.000 KM

Vučić čestitao Dan Republike: Neka živi Srpska, neka živi Srbija