in

SNSD Bratunac: Sa Dedićem ne želimo nikakvu saradnju

Izjave potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac Vehida Dedića ne doprinose suživotu ljudi u našoj lokalnoj zajednici, Republici Srpskoj i samoj BiH, zbog čega ćemo zatražiti njegovu smjenu.

Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Bratunac Marko Mrkajić, koji je osudio ratnohuškačke izjave Dedića.

– Inicijativa za njegovu smjenu nije nikakav udar na Bošnjake, već na njega kao pojedinca. Ono što je on uradio je neprihvatljivo i mi sa takvom čovjekom ne želimo ubuduće imati nikakvu saradnju. Zbog svega SNSD će tražiti da takav čovjek ne bude više potpredsjednik lokalnog parlamenta – rekao je Mrkajić.

Naglasio je i da će sa strankama koje čine većinu u bratunačkoj Skupštini održati sastanak na kojem će razgovarati o smjeni Dedića.

– Većinu, pored odbornika SNSD-a, čini i Ujedinjena Srpska, DNS, SDS, NDP, te SPS i dva nezavisna odbornika. Ne mogu da prejudiciram da li će svi oni biti za smjenu Dedića. Imali smo uvijek konsenzus kod donošenja odluka, tako da ne sumnjam da će i sada biti drugačije – kazao je Mrkajić i dodao da bi sastanak sa koalicionim partnerima trebalo da bude održan danas.

Mrkajić naglašava da će inicijativa SNSD-a, bez obzira na stavove drugih stranaka, otići ka lokalnom parlamentu, a da bi na sjednici Skupštine trebalo da bude razmatrana do kraja mjeseca.

Predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” RS Vojin Pavlović podnio je prijavu policiji u Bratuncu protiv Dedića zbog ratne biografije, učešća u zloglasnoj jedinici “El mudžahedin” i prijetnji da bi “klao sve što nosi srpsko ime, pa i djecu”.

– Prema informacijama iz policije, prijava je proslijeđena Tužilaštvu. Tražiću i da pravosudne institucije preispitaju otkud Dediću saznanja da je u Kravici ostalo mnogo ranjenih Srba. Zanima me šta je bilo sa tim ljudima, ko ih je pobio – rekao je “Glasu” Pavlović.

S druge strane, iz Tužilaštva su juče poručili da još nisu dobili prijavu povodom Dedićevih ratnohuškačkih izjava.

– Tužilaštvo BiH i Posebno odjeljenje za ratne zločine, zajedno sa policijskim i bezbjednosnim institucijama i agencijama, prate pojave u medijima i javnosti koje bi mogle ukazivati na informacije o počinjenim krivičnim djelima. Ako zaprimimo prijavu o navedenim događajima, ona će biti proslijeđena u rad postupajućem tužiocu – kazali su “Glasu” u Tužilaštvu BiH. Dedić je za jednu sarajevsku televiziju govorio o svom učešću u ratu u koji je otišao kao maloljetnik da “brani BiH od agresije”, te da je kao pripadnik jedinice “El mudžahedin” bio na Ozrenu.

Graorac: Šokantno

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da je sve one koji veličaju ratne zločine i pozivaju na rat potrebno skloniti sa političke scene, a nadležne institucije treba da sprovedu istragu i kazne rušioce budućnosti BiH i naroda u njoj.

– O kakvoj zajedničkoj budućnosti da pričamo, kakvim zajedničkim ciljevima treba da stremimo kada smo skoro svakodnevno šokirani izjavama, namjerama ili aktivnostima koje dolaze od pojedinaca iz bošnjačkog korpusa – upitala je Graorčeva.

Srpski spektakl u NBA: Nevjerovatnih 40 poena Bogdanovića, Jokić ubacio 25

Nakon incidenta suspendovan fudbal u Turskoj!