in

Siromašne opštine u Srpskoj od Vladinih para “krpe” samo socijalu

udžetom za 2023. godinu Vlada RS će za 35 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj izdvojiti 3.300.000 KM, što je identičan iznos koji im je uplaćen i u 2022. godini, a kada taj novac bude raspodijeljen, njime se “krpe” samo socijalni problemi, a nikako razvojni projekti, tvrde za “Nezavisne novine” iz tih lokalnih zajednica.

Treba napomenuti da nijedna od siromašnih opština ne dobija isto novca od Vlade RS, a u prosjeku to se kreće između 60.000 KM pa do oko 100.000 KM godišnje.

Podsjećanja radi, u Republici Srpskoj, od 64 lokalne zajednice, 20 ih je izrazito nerazvijeno: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Pored toga, Srpska ima i 15 nerazvijenih opština: Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Novi Grad, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.

Činjenično stanje je takvo da na području ovih opština živi nešto više od 200.000 stanovnika, a Zakonom o lokalnoj samoupravi je utvrđeno da Republika Srpska novac dijeli na dva načina, 300.000 KM se dodjeljuje za sufinansiranje projekata i dopuna vlastitih izvora finansiranja projekata, dok se tri miliona KM, između ostalog, raspodjeljuju za podršku proizvodnji, osnivanju i razvoju malih i srednjih preduzeća, za poljoprivredu, ruralni razvoj, socijalnu i zdravstvenu zaštitu stanovništva.

Ipak, ni pomenutih 95.000 KM, koliko iznosi prosjek kada se 3,3 miliona KM podijele na 35 opština, za neke nije dostižno. Tako opština Kneževo od Vlade Srpske godišnje dobije oko 60.000 KM.

“Mi u četiri tranše dobijemo po 15.000 KM”, kaže za “Nezavisne novine” načelnik Kneževa Milan Borojević, koji na pitanje šta mogu sa tim novcem odgovara:

“Ne znam šta da vam kažem. Da kažem da ne treba novac, to je netačno, ali da nešto možemo s tim, ne možemo. Sve to nama ide za kredite, nemamo nikakvih projekata. Opština Kneževo je prezadužena.”

Opština Šekovići svake godine od Vlade RS traži minimalno 100.000 KM. Kroz četiri transfera, oni dobijaju nešto više od 95.000 KM.

“Nikad ne dobijemo ono što tražimo. Između 21.000-22.000 KM nam dolazi. Taj novac možemo da iskoristimo za socijalna davanja, za prevoz učenika, plaćanje domova, tuđu njegu i socijalnu pomoć”, pojašnjava Milanka Kalajdžić, načelnica Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti.

Sličnu finansijsku injekciju dobija i Oštra Luka.

“Mi po kvartalu dobijamo oko 20.000-23.000 KM. To koristimo izrazito za socijalu, za grantove prema Domu zdravlja”, rekao je Saša Rodić iz opštinske Službe za privredu, finansije, trezor i budžet.

“Nezavisne novine” pisale su o ovoj temi i ranije, a i tada su iz ovih lokalnih zajednica poručili da su finansijska sredstva od strane Vlade RS mizerna.

Tako opština Lopare dobije oko 84.000 KM, Han Pijesak oko 81.000 KM, a Istočni Stari Grad čak i manje, između 60.000 i 70.000 KM.

“Jedna od mogućnosti za izrazito nerazvijene je i da se smanji porez. Ako sad plaćamo 66 odsto, da plaćamo, na primjer, 40 odsto. Isto tako smatram da bi trebalo da se poveća grant koji daje Vlada sa tri miliona na 12 miliona KM godišnje. Vlada bi trebalo to da prepozna u ovoj godini”, kazao je nedavno za “Nezavisne novine” Bojo Gašanović, načelnik Istočnog Starog Grada.

Nažalost, njegova želja se nije ispunila, pa će i ove godine opštine morati da se bore sa istim sredstvima.

Parlament Srpske podržao veto Cvijanovićeve

Obalska straža SAD: Pronađeni ostaci Titana i tijela putnika