in

Šmit: Bilo dogovora ili ne izbori će se održati u jesen 2022. godine

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Kristijan Šmit pozvao je sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu, ističući da će se opći izbori održati na jesen 2022. godine sa ili bez novog Izbornog zakona.

Dodao je da izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih.

“Istovremeno, želim da naglasim da postoji važeći izborni zakon koji precizno reguliše izbore. U slučaju da ne dođe do izmjene izbornog zakona, izbori će se održati u jesen 2022. godine prema odredbama postojećeg zakona”, naglasio je Šmit.

Podcrtao je da se “o tome ne može pregovarati”.

“Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a posebno izbori ne smiju postati predmet političkih manevara. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su u srcu demokratije”, podcrtao je Šmit.

Podsjećamo, danas su u toku pregovori u Neumu o izmjenama Izbornog zakona u BiH. U razgovorima učestvuju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i evropski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler, predstavnici OESS-a, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda.

Dodik: 34,9 odsto glasača podržava SNSD, a kompletnu opoziciju 28 procenata

OK “Radnik” ne krije šampionske ambicije