in

Sastanak sa Šmitom pokazao da je Trivićkina kandidatura podvala Zapada Srbima

Kršenje zaključaka NSRS – to je jedna od brojnih reakcija na sastanak Trivić – Šmit. Jelena Trivić je I ranije, uprkos tome što Kristijan Šmit nema legitimitet, zagovarala razgovor s njemačkim državljaninom. Zato ni ne čudi današnji sastanak, poručuje SNSD-ov Srđan Mazalica. Kaže I da je njena kandidatura za predsjednika Republike Srpske podvala srpskom narodu.

“Još jedna podvala Zapada Srbima u Republici Srpskoj, od koje samo treba očekivati da okrene nas protiv Srbije, protiv Rusije, jer je ona već slala poruke da Aleksandar Vučić ne treba da se miješa u izbore u Republici Srpskoj, slala je pisma, davala zamjerke njegovoj politici. Ona je okrenuta Zapadu, zapadnoj ideologiji”, izjavio je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Za PDP, Šmit je rješenje problema u BiH. Sastanak sa stranim državljaninom koji se u BiH lažno predstavlja, za Trivićkine stranačke kolege je širina dijaloga.

“Ne vidim razlog zašto bi bio problem da Jelena razgovara sa gospodinom Šmitom kao narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a, što je logično za svakoga ko obavlja važnu političku dužnost u ovoj zemlji”, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“Naravno da treba da ima dijalog, da se vide određeni stavovi. Ja sam potpuno uvjeren da će narodni poslanik, naša Jelena, da zauzme kurs u skladu sa zaključcima NSRS, da će braniti interese Republike Srpske”, kazao je Draško Stanivuković, predsjednik GO PDP-a.

Upravo je Jelena Trivić izbjegla glasanje kada je u Parlamentu Srpske donesena odluka da se ne prihvata visoki predstavnik, podsjeća Mazalica.

“Ne postoji glasanje u Narodnoj skupštini na kome je ona jasno, nedvosmisleno izrazila stav koji možemo reći da je patriotski i koji je u skladu s našim nacionalnim interesima”, dodaje Mazalica.

Za njihove opozicione kolege to je normalna stvar. Neki od njih pričaju, I u pakt bi s đavolom za pobjedu na izborima.

“Sasvim je normalno sastati se i s neprijateljem Republike Srpske ako ćemo dobiti pomak. Za nas je Šmit građanin, znači nije visoki predstavnik za SDS, to ne trebamo ponavljati”, kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Opozicija u Srpskoj stalno daje signal da postoje neke strukture u Republici koje žele da prihvate nelegalne I nelegitimne odluke međunarodne zajednice, poručuje potpredsjednik Parlamenta. Denis Šulić kaže, možda je I do turizma.

“Možda je opoziciji u Republici Srpskoj jedan od načina razvoja turizma da svaki strani državljanin koji dolazi iz Zapadne Evrope, iz malo jačih zemalja da oni trče za njim i da sjednu sa njim, pa možda na taj način privuku dodatan broj turista”, smatra Denis Šulić, potpredsjednik NSRS.

Legitimitet Šmitu osporavaju i Rusija i Kina, baš zato što nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN-a. Opozicija u Republici Srpskoj ga u posljednje vrijeme sve češće ugosti.

Vulin: Ako je uslov za napredak rat, onda neka hvala

Zemljotres u BiH, osjetio se u Banjaluci