in

Šarović: Sankcionisaćemo sve koji udaraju na integritet RS

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je, nakon posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, očigledno da će politička kriza da potraje, zbog čega je potrebno vući pametne poteze i svi zajedno treba da učestvuju u procesu zaštite interesa Republike Srpske.

Šarović je poručio članstvu SDS-a da bi bilo nedopustivo da SDS nije pristao na razgovor sa vladajućim partijama po pitanju nametnutih odredaba Krivičnog zakona BiH od visokog predstavnika.

“Mi smo čak i bili kreatori ideje sjednice Narodne skupštine Srpske. Na našu inicijativu je odlučeno da se mijenja Krivični zakon Republike Srpske u odredbama da se kažnjavaju povrede ugleda Republike Srpske. Sankcionisaćemo sve one koji udaraju na integritet Republike Srpske, omalovažavajući je i ponižavajući je. To će biti mudar odgovor, u skladu sa zakonom, pa će možda neki drugi koji danas likuju nad ovom situacijom pred kojom se našla Srpska da shvate da ovo nije put ka boljitku BiH”, rekao je predsjednik SDS-a.

On je istakao da se cijeli ovaj proces neće zaustaviti na ove dvije mjere, jer je očigledno da će politička kriza da potraje i zato je potrebno vući pametne poteze koji će zaštiti srpske interese, saopšteno je iz SDS-a.

“Te odluke ne može da donese samo SDS ili PDP ili DNS, već svi zajedno treba da učestvujemo u procesu zaštite interesa Republike Srpske. SDS je kao stranka pretrpio mnogo sankcija od visokog predstavnika. Naši stavovi, za razliku od nekih drugih partija, nisu se mijenjali u posljednjih 20 godina. Ti drugi su sada izrazili spremnost da se po ovom pitanju okupimo. Ukoliko iznevjere datu riječ, to će se brzo pokazati. Kad se steknu uslovi za rad parlamenta BiH, razgovaraćemo sa političkim strankama iz FBiH i tu će biti značajan jednoobrazan stav političkih stranaka iz Srpske”, zaključio je Šarović.

Šarović je istakao da je SDS, kada je u pitanju Republika Srpska, spreman da sarađuje sa svima, ali od “SNSD-a traži da preko ovog pitanja ne vodi svoju stranačku kampanju, potpisujući peticije pod zastavom SNSD-“, jer “to nije u redu ako se želi da ovo bude zajednički projekat”.

Udruženje novinara Republike Srpske: Izvještavajte bez straha

Dodik: MUP Srpske će sprečiti hapšenje svojih građana