in

Šarović: Republika Srpska nema snage za ovakav poduhvat

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović u svom obraćanju na današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a o prijenosu nadležnosti s države na entitete, rekao je da njegova stranka neće podržati Dodika na ovom putu.

Kako je rekao Šarović, o sebi i stranci koju predstavlja čuo je mnogo toga.
“Kako mi gledamo na ovo, jesmo li hrabri ili nismo. Nikad nisam učestvovao u prenosu nikakvih nadležnosti i nikada moja ruka nije dignuta za to”, kazao je on.

Dodao je da misli da je poštenije i bolje to reći nego javnosti prodavati priču ko je narodni heroj a ko nije.

“I da takva slika ide u javnost. Želim prenijeti svoj stav da Republika Srpska nema snage za ovakav poduhvat. Podijeljena je i bez ili s vrlo malo prijatelja, što nije dovoljno za ovaj poduhvat koji želite da učinite”, kategoričan je Šarović.

Na kraju je poručio da onaj koji misli da može podijeliti vojsku, izaći iz sistema PDV-a, da vrati pravosudni sistem i da to može učiniti bez rata, da se grdno vara.

“Ovo je direktno ugrožavanje mira i uvlačenje RS-a u spiralu rata. Mi ćemo kao stranka pratiti i podržavati svaki razuman prijedlog, ali taj prijedlog mora ići kroz dogovor. Jednostrane odluke ne, jer je to opasnost za RS. Naša odgovornost i naša dužnost je da narodu kažemo u šta ga vodimo”, poručuje lider SDS-a.

Borenović poručio da stvaranje Vojske RS znači rat i stradanje

Ukinut pritvor Dijani Hrkalović