Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon zajedničkog sastanka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da Dejtonski mirovni sporazum praktično ne postoji i da je potreban „novi dogovor“ je netačna ali i izrazito opasna – istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Plasiranje ove izjave sada, u ovom trenutku, kaže Šarović nije slučajno i predstavlja jednu od najvećih prijetnji po Republiku Srpsku.

– Najava novog dogovora znači i najavu Dejtona 2 što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske – naglasio je predsjednik SDS.

Šarović je istakao da je to raskrsnica i tačka u kojoj se sa Dodikom u potpunosti razilazimo i u tu avanturu i neizvjesnost nikada nećemo ići.

– Razgovarati možemo jedino oko najboljeg odgovora na nametnutu Inckovu odluku ali oko raspakivanja Dejtona nikako ne možemo jer je to potpuno neprihvatljiva opcija za Republiku Srpsku – naveo je Šarović.

On je ponovio da je najgora moguća stvar u koju Republika Srpska može biti uvučena, uz to i uz nepotrebno Dodikovo pozivanje da se u posredovanje uključi Turska, je taj nekakav fantomski novi dogovor ili novi mirovni sporazum za BiH, gdje je od gotovog pravimo veresiju i bacamo sve do sada stečeno.

– Da li je upravo zbog ove najave i avanture u koju se upušta član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i išao u Sarajevo na sastanak?! Sada izgleda da je to bila namjera ali za SDS ovakav put je potpuno neprihvatljiv – navodi se Šarovićeva izjava u saopštenju iz SDS.Izvor:
Share.