in

Šarović: Mislim da je napravljen pomak za Izborni zakon, o Dodikovoj ideji povratka ne bih da gatam

Foto: sdsrs.com

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nakon današnjih razgovora sa predstavnicima SAD-a i EU u vezi s reformom Izbornog zakona BiH rekao je da smatra kako je napravljen pomak i da je ovo posljednja šansa za izmjene u ovoj izbornoj godini.

“Razgovarali smo o izbornom procesu i reformama koje se pripremaju godinu dana. Ovo je na neki način posljednja šansa jer ako se sada ne pokrenu i ne napravi dogovor ulazimo u izbornu godinu sa starim zakonom. Mislim da je napravljen pomak koji daje šansu i perspektivu da se može uspjeti. Mislim da su presudni naredni dani i pitanja koja se odnose na FBiH. Dobili smo jedan paket ili set pitanja ili odredbi zakona koji bi se mijenjao uključujući i ustav, a to je ono što smo prošli proteklih mjeseci”, rekao je.

Šarović kaže da će pregledati taj dokument i dati svoju riječ.

“To je transparetnost izbornog procesa, pitanja koja se odnose na biračka mjesta, brojanje glasova i druga unapređenja. Najvažnije su odredbe koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, a nas je najviše interesovalo rješenje koje smo zastupali, a to je izbor člana Predsjedništva BiH iz RS-a bez nacionalne odrednice, a odnosi se isto na FBiH čime bi se implementirala presuda Sejdić-Finci”, poručio je.

Što se tiče povratka predstavnika RS-a u institucije BiH, koje je lagano najavio Milorad Dodik, lider SDS-a kaže da je to Dodikova verzija o kojoj nikoga nije upoznao.

“Čuli smo da je Dodik danas rekao da radi na povratku u institucije BiH. To je sve, ne znamo šta se iza toga krije, vidjet ćemo u Narodnoj skupštini RS-a. Ne bih da gatamo šta je on mislio”, zaključio je.

Dodik: Inckov zakon da bude povučen, Srpska će predložiti novi zakon

U BiH stigle dodatne snage EUFOR-a, 24 vojnika iz Rumunije