in

SAD stavile na crnu listu Cvijanovićevu, Stevandića, Viškovića i Bukejlovića

Željka Cvijanović, srpska članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Radovan Višković, premijer RS i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, stavljeni su na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Na crnu listu su stavili i Miloša Bukejlovića, ministra pravde RS.

SAD su upravo uvele sankcije ovim visokim funkcionerima Republike Srpske.

“Ovi lideri su direktno odgovorni za ohrabrivanje donošenja zakona o Narodnoj skupštini Republike Srpske (RSNA) kojim bi se odluke Ustavnog suda BiH (KS BiH) proglasile neprimjenjivim u RS, čime se opstruira i prijeti implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u objašnjenju Ministarstva finansija SAD.

Kako je objašnjeno, ove aktivnosti “ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško stečeni mir utemeljen na Dejtonskom mirovnom sporazumu”.

“Ovakvo ponašanje dodatno ugrožava buduće kretanje zemlje i evroatlantske institucije”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan E. Nelson.

Dodao je da će SAD nastaviti podržavati narod Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da održe vladavinu prava i osiguraju mir i prosperitet.

“Predsjednik RS Milorad Dodik bio je pokrovitelj uvođenja Zakona o neprimjeni odluka KZ BiH u NSRS i bio je glavni predlagač njegovog donošenja. SAD su Dodiku uvele sankcije 5. januara 2022. godine na osnovu izvršne naredbe 13304 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u kršenju, ili radnji koja je ometala ili pretila primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i za koruptivne aktivnosti”, naglašeno je.

Dodika su SAD prvi put stavile na crnu listu17. januara 2017. godine za, kako je obrazloženo, ometanje sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

“Nakon što je NSRS usvojila zakon u junu 2023. godine, visoki predstavnik u BiH je 1. jula iskoristio svoje ovlaštenje da poništi zakon, javno izrekavši da zakon podriva ustavni poredak, vladavinu prava i podjelu vlasti. Uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine”, naglašeno je.

U Prijedoru Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u pogromu “Oluja”

Državljanin BiH ide u zatvor zbog kazne od 13.000 evra