in

Rusi ne dižu ruke od voća iz Srpske

Foto: Freepik

BANjALUKA – Da je svaka kriza na neki način i šansa potvrdilo se i ovaj put jer, prema podacima iz domaćeg prehrambenog sektora, za pojedinim proizvodima, poput voća, vlada veliko interesovanje i stižu narudžbe iz Rusije.

Potvrđuju to sagovornici “Glasa Srpske” koji dobijaju ponude sa ruskog tržišta i kojima bi plasman proizvoda u Rusiju donio brojne benefite.

– Povećana je potražnja za voćem, jabukom i kruškom, ali je problem transport i garancija plaćanja. Uvjeravaju nas da je sve zagarantovano, ali čekamo i dalje da vidimo šta će se dešavati. Rusko tržište je najveće i ako dolaskom nove sezone roba ne krene tamo, bićemo u velikom problemu – rekao je Boris Berić iz preduzeća “Berbo voće” iz Gradiške.

Da narudžbi ima, ali da je poslovanje rizično, potvrđuje i vlasnik preduzeća “Agroimpeks” Nikola Vukelić.

– Traže oni voće i dalje, samo što ne znamo šta ni kako da šaljemo. Imamo nešto nenaplaćene robe i sve je nepredvidivo. Vjerovatno ćemo pokušati poslati određenu količinu, pa ćemo vidjeti šta će i kako biti – kazao je Vukelić.

I u Privrednoj komori RS saglasni su da je povećano interesovanje za određenim proizvodima iz Srpske šansa za domaća preduzeća.

– Najveći izazovi u tome su, s jedne strane naplata potraživanja zbog problema u međunarodnom platnom prometu, te organizacija transporta, odnosno izbor rute jer je neophodno zaobići Ukrajinu, a to je do sada bio najjednostavniji put za plasman robe u Rusiju. To sa sobom nosi i druge probleme, odnosno svaka zaobilazna ruta podrazumijeva duži vremenski period transporta, ali i skuplji transport. Osim toga, neophodno je i obezbjeđenje prevoza robe – rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Ukoliko bi se pronašla mogućnost za nastavak plasmana voća u Rusiju, to bi, prema riječima predsjednika Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinovića, ohrabrilo domaće proizvođače.

– Ukoliko postoje ozbiljne narudžbe iz Rusije, to je veoma dobro. Velike su količine voća u hladnjačama i plasman u Rusiju bi dobro došao. Domaći proizvođači gube i volju i moral zbog ove krize na istoku jer strahuju da neće moći ništa da prodaju – kazao je Dojčinović.

Naplata

Vladimir Blagojević je rekao da u Rusiju i Ukrajinu izvozi 25 preduzeća iz Republike Srpske, te da je situacija različita od firme do firme.

– Za sada se Privrednoj komori RS prijavilo jedno preduzeće koje ima poteškoće sa naplatom oko pola miliona maraka potraživanja – kazao je Blagojević.

Džaferović: Treba nam podrška NATO-a, borićemo se do kraja za BiH

Dan žalosti u DNR: Otkriveni svi odgovorni za jučerašnji masakr nad civilima