in

Rekordne cijene ulja i brašna

Foto: Freepik

Cijene osnovnih životnih namirnica ne prestaju da rastu. Vekna domaćeg hljeba košta preko 2 KM. To i ne čudi, jer su rekordne i cijene brašna i ulja. U nekim marketima za 25 kg potrebno je izdvojiti i više od 40 KM. U trgovinama, cijene variraju.

Litru ulja platila sam 3,65 KM, a kilogram brašna 1,35. Nakon što sam obišla nekoliko marketa ovo je najpovoljnija cijena na koju sam naišla. U nekim merketima ulje se kreće i do 6 KM, a brašno i do 2 KM. Ove niže cijene trgovci pravdaju zalihama i nižim nabavnim cijenama.

Pojačane cijene, pojačlale su i inspekcijske kontrole. Za 15 dana inspektori su ispisali više desetina kazni. Zbog prekoračenja marži, ali i zbog drugih nepravilnosti.

“Inspektori tržišne inspekcije prema Uredbi o ograničavanju marži izvršili su 36 kontrola tržišnih centara i marketa. U 24 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 34 prekršajna naloga u iznosu od 246.400 KM”, kažu iz Tržišne inspekcije Republike Srpske.

Na rast cijena u Republici Srpskoj ne utiče samo globalni rast cijena. Na to, gomilanjem zaliha, utiču i građani.

“Kad vidite inflaciju, svako pokušava da zadrži svoj dio kolača. A da bi zadržali svoj dio kolača svi kalkulišu, možda će inflacija trajati još jedno vrijeme. I daj da ja onda povećam malo više nego drugi i kad uđemo u tu vrstu da svako poveća malo više, onda se dođe do samoostvarjućih očekivanja. Onda inflacija premaši i onaj početni nivo”, rekao je Marko Đoko, ekonomista.

“Potražnja je premašila proizvodnju što sigurno izaziva veći stepen rasta cijena na našem tržištu. Svakako da bi to uticalo na jednu stabilizaciju cijena na našem tržištu gdje bi potrošači koristili normalno proizvode koje su i do sada koristili stvarajući prevelike zalihe”, kaže Dušan Srdić, Udruženje za zaštitu potrošača “Reakcija”.

Na poskupljenja su reagvali i vlasti Srpske. Odlučeno je da se ukida porez na osnovne životne namirnice. U pripremi je i set zakona za povećanje plata i penzija za 10 odsto.

“Izaći ćemo vrlo brzo i sa povećanjem plata i penzija i svih onih stvari koje na neki način će ublažiti galopirajuću inflaciju za koju mi nismo apsolutno krivi. Ona je tu došla, ona je uvezena. Ona je stvorena na nekom drugom mjestu ali mi svi skupa plaćamo ceh i mi ćemo zaštiti naše građane u skladu sa našim mogućnostima”, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske.

Padaju i cijene goriva u Srpskoj. Narodna skupština Republike Srpske između ostalih mjera, izglasala je i ukidanje akciza na gorivo.

Osumnjičen da je planirao atentat na Vučića, partnerka ga prijavila

Kadirov “oživeo” ubijenog ruskog generala