in

Prošlo 29 godina od masakra u Jošanici, optužnica još nema

Navršilo se 29 godina od masakra nad Srbima u fočanskom selu Jošanica i njegovim zaseocima, kada su pripadnici takozvane Armije BiH na Nikoljdan 1992. godine za nekoliko sati ubili 56 stanovnika srpske nacionalnosti, a za taj zločin ni danas nema optužnica.

Na praznik Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, 19. decembra 1992. godine, koji je i krsna slava mnogih mještana, dobro naoružane i brojne muslimanske snage napale su područje Jošanice.

Napad su započeli u vrijeme kada je većina mještana dočekivala goste ili bila za slavskom trpezom.

Žrtve su ubijali na veoma svirep način, često hladnim oružjem. Među ubijenim je bila 21 žena, kao i troje djece mlađe od 11 godina.

Najmlađa žrtva je dvogodišnja Danka Tanović, a ubijeni su i sedmogodišnji Dražen i njegova desetogodišnja sestra Dragana.

Najstarija žrtva u ovom pokolju bio je devedesetogodišnji starac Rade Pljevaljčić.

Jednom mještaninu tada su motornom testerom odsjekli glavu, a mnoge žrtve su spaljene i izgorjele u svojim kućama.

“Na tijelu moje sestre Jele sam vidio tri uboda nožem u stomak i vrat, a zet Miladin Višnjić je od stopala do pojasa, sječen noževima i preklan. Jednoj djevojčici je razbijena glava, većina ostalih mještana zaklana, a malo ko je stradao od metka. Sva njihova tijela su nakon masakra donijeta u fočansku bolnicu gdje sam radio na hirurškom odjeljenju i sve to fotografisao. Čuvam te fotografije, kao dokument za Sud, ali suđenje se ne održava”, ispričao je Slavko Đorđević, sada bolničar u penziji.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju je do 2012. godine vodilo istragu o ovom zločinu, ali i pored brojnih svjedočenja preživjelih nije podignuta nijedna optužnica.

Nakon toga slučaj je predat Tužilaštvu BiH iz kojeg su poručivali da je ovaj zločin jedan od prioriteta, ali i pored toga još niko nije odgovarao za masakr u Jošanici.

Brčaci ne žele NATO u svojoj blizini

Srušio se avion u Brizbejnu, četvoro mrtvih