in

Prijedor u nedjelju bira novog gradonačelnika

Nakon ostavke Dalibora Pavlovića, građani Prijedora u nedjelju, 12. decembra, na prijevremenim izborima biraće novog gradonačelnika.

Pravo glasa na ovim lokalnim izborima ima 86.329 građana, a biračka mjesta biće otvorena od sedam do 19 časova. Birači će glasati na 130 redovnih biračkih mjesta i na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Takođe, za potrebe prijevremenih izbora u Prijedoru formirana su tri mobilna tima i jedan poseban kovid mobilni tim.

“Pravo glasa na ovim prijevremenim izborima, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć, 22. novembra, ima 86.329 birača, uključujući 608 registrovanih za glasanje u odsustvu, koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Prijedoru i 2.851 birač registrovan da glasa putem pošte”, saopštili su iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Prijedora nalazi se 14 kandidata.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Prijedoru CIK BiH je akreditovao 148 posmatrača udruženja građana i dva posmatrača iz OHR-a, a pored njih biće i veliki broj posmatrača iz reda političkih partija koji će nadgledati rad biračkih odbora i gradske izborne komisije.

Prvi nezvanični rezultati izbora u Prijedoru biće poznati već u nedjelju naveče, s tim da po Izbornom zakonu BiH Centralna izborna komisija BiH u roku od mjesec dana mora utvrditi konačne rezultate, a prema nezvaničnim informacijama s obzirom na to da se izbori održavaju u samo jednoj opštini, novi gradonačelnik Prijedora dužnost bi mogao preuzeti do kraja godine.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora sprovešće se u uslovima epidemije kovida-19 i u skladu s instrukcijom o postupanju tijela za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije virusa korona od 26. juna 2020. godine, te uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa.

Ambasade zapadnih zemalja: Odluke NSRS-a predstavljaju dodatni korak eskalacije

U Biblioteci “Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom”