in

Presuda Mahmuljinu vrijeđa srpski narod

I 10 godina je nedovoljno, a kamoli osam. Da je Srbin bio u pitanju, kazna bi bila trostruko veća i za lakše krivično djelo. Samo su neke od poruka koje stižu iz Republike Srpske na presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu. Kazna nije adekvatna počinjenom zločinu, tvrdi direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zočina i traženje nestalih lica.

“Jednostavno srazmjer, obim zločina koji je počinjen, tamo su odsijecane glave i za to dobijete osam godina, masovne grobnice sa tijelima, od 21 tijela, 17 obezglavljeno. Na kraju krajeva, postoje video snimci koji su dostupni javnosti kako i na koji način su odsjecane srpske glave i onda takav jedan monstruozan zločin kaznite sa kaznom od osam godina”, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zočina i traženje nestalih lica.

Pravosuđe BiH konstantno pravi presedane u presudama oficirima takozvane Armije BiH u odnosu na srpske oficire i vojnike. Iz BORS-a poručuju, presuda vrijeđa srpski narod.

“Za ono što je urađeno u srednjoj bosni od strane Mahmuljina, kazna je zaista mizerna i minimalna. Za mnogo lakša djela naši ljudi su imali u Hagu trostruko i veće kazne”, rekao je Aleksandar Savić, predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Presuda Mahmuljinu pokazuje da su za Sud BiH legitimni zločini mudžahedina nad Srbima, tvrdi predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

“Srpski predstavnici u institucijama BiH treba pod hitno da traže reformu pravosuđa BiH ili da se u suprotnom ratni zločini nad Srbima procesuiraju u Srbiji”, rekao je Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Još jedan u nizu strašnih udaraca i poniženja srpskih žrtava, poruka je Udruženja žena žrtava rata. Božica Živković Rajilić kaže da je presuda Mahmuljinu dokaz da pravosuđe BiH radi jednostrano na štetu Srba i Republike Srpske.

Nedopustivo blaga kazna Mahmuljinu koji je morao da odgovara i za zločin protiv čovječnosti čije obilježje imaju sva zlodjela koja su činili mudžahedini pod njegovom komandom, ocjena je glavnog inspektora MUPa za istrage ratnih zločina. Simo Tuševljak očekuje proširenje istrage, te da će se na optuženičkoj klupi naći i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je odgovoran za mnoge zločine koje su na području Zenice činili mudžahedini.

Pojavila se čokolada sa čvarcima

CIK-u malo 11,7 miliona KM za sprovođenje izbora