in

Predmet “Staza”: Optuženo 14 osoba za krijumčarenje 600 kg skanka

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu “Staza” protiv 14 osoba koje tereti za šverc najmanje 600 kilograma skanka iz Crne Gore i Srbije u BiH.

Kako je saopšteno iz tužilaštva u okviru istrage ovog slučaja korišteni su podaci dobijeni iz Skaj aplikacija, a optuženi su Trebinjci Dragan Pejović zvani Bosanac (38), Milijan Mijović zvani Gluvi (38), Anđelko Milošević zvani Ciri, Kirofa, Medo i Glavonja (48), Aleksa Mališ (25), Mišo Miljanić zvani Platina (37), Miloš Kovačević, (34), Dušan Mićanović (31), Nemanja Prnjat zvani Neno (32) , Milan Mićanović zvani Limun (39), zatim Goran Novčić zvani Kiklop (53) iz Gacka, te granični policajac Vladan Kovačević (34), Milan Rašević zvani Mića (27) i Dražen Salamadija (27) te Bojan Ćalasan (37) iz Dubrovnika.

Kako se navodi u tužilačkom saopštenju terete ih za krivična djela organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

– Optuženi u ovom predmetu uglavnom su djelovali na području Trebinja, Foče, Istočnog Sarajeva i Gradiške. Bili su povezani sa pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa koje djeluju u susjednim zemljama i ugrožavaju sigurnost u regionu-saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Navode da je prvoosumnjičeni u ovom predmetu, Pejović zvani “Bosanac” nedavno iz Srbije izručen pravosuđu BiH, te je upućen prijedlog za produženje pritvora nakon potvrđivanja optužnice.

Istakli su da je za optuženog policijskog službenika Granične policije BiH Vladana Kovačević zatražena je mjera zabrane obavljanja službene dužnosti.

– Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH – navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Venecijanska komisija: Posljedice uvođenja registra “stranih agenata” u RS bile bi strašne

Uvodi se jedinstveni dodatak za sve borce u Republici Srpskoj