in

Poništena građevinska dozvola, izgradnja fontane u Parku “Mladen Stojanović” nelagalna

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, postupajući po službenoj dužnosti na inicijativu Republičke uprave za inspekcijske poslove, poništilo je po pravu nadzora Rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banja Luka kojim se izdaje građevinska dozvola investitoru Gradu Banja Luka za izgradnju fontane u parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci, jer je dozvolu izdao stvarno nenadležni organ”, navodi se u saopštenju navedenog Ministarstva, a povodom izgradnje nelegalne fontane u Parku “Mladen Stojanović”.

“Ministarstvo tražilo od Republičke uprave za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na gradilištu u parku Mladen Stojanović. Prilikom inspekcijskog nadzora, potvrđena je tvrdnja Ministarstva je da je Odlukom Кomisije za očuvanje Nacionalnih spomenika iz 2017. godine ambijentalna cjelina dijelova ulice Кralja Petra I Кarađorđevića i Mladena Stojanovića proglašena nacionalnim spomenikom BiH, odnosno da je, konkretno parcela na kojoj je započeta izgradnja fontane ovom Odlukom definisana kao zaštitni pojas, što znači da je spornu građevinsku dozvolu izdao stvarno nenadležan organ. Prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za građenje i rekonstrukciju objekata u I i II zoni zaštite kulturno-istorijskog i prirodnog dobra izdaje Ministarstvo, čime su ispunjeni svi uslovi za poništavanje Rješenja o izdavanju građevinske dozvole koju je, očigledno kršeći Zakon, i u suprotnosti sa sprovedbenim planskim dokumentom – regulacionim planom, koji je predvidio zadržavanje postojeće česme, izdalo Odjeljenje za prostorno uređenje Grada Banja Luka”, piše u saopštenju te se dodaje:

“Pozivamo nadležne organe u Gradskoj upravi Banja Luka da, dosljedno poštujući zakone i propisane procedure, vode računa o opštem interesu i potrebama građana”, zaključuje se.

Podsjećamo, ATV je pisala da je izgradnja zamišljene gradonačelnikove fontane, nelegalna.

Kako je pisano, fontana nema građevinsku dozvolu. I bilo je za očekivati, da će gradonačelnik ići nelagalnim putem, odnosno da će procedure, kao po običaju, opet da preskoči.

OBEĆANJA I PROBIJENI ROKOVI

Stanivuković je u aprilu tekuće godine Banjalučanima obećao repliku kultne fontane iz Parka “Petar Kočić”, a koja bi trebala biti napravljena u Parku “Mladen Stojanović”.

Prvo obećanje je bilo da će ista biti gotova do juna mjeseca. Međutim, koncem juna, rok je prolongirao za avgust.

Shvativši da obećanje neće ispuniti ni u osmom mjesecu, Stanivuković se uhvatio drugih, takođe nerealnih obećanja, kako bi namazao oči građanima najvećeg grada Srpske i svoje neispunjeno obećanje pokušao sakriti novim lažima.

PENALI

Vidio je gradonačelnik kuda ide njegovo obećanje. Da je nastavio sa nelegalnom gradnjom, penale bi zbog toga, kroz budžet grada, na kraju mogli da plaćaju građani Banjaluke.

Džala i Buba izgubili 400.000 evra otkad im je zabranjen ulazak u Srbiju

Uhapšena osoba osumnjičena da je oštetila spomen-ploču na Vracama