in

Policija na granici otkrila 21 psa sa lažnom dokumentacijom

Foto: Telegram

Na graničnom prelazu Gradina prekinut je još jedan lanac krijumčarenja rasnih životinja i spriječeno da na osnovu lažne dokumentacije zemlju napusti 21 pas zahvaljujući zajedničkom radu carine i policije, saopštila je danas Uprava carina.

Slučaj je otkriven 2. aprila, kada su u ranim jutarnjim satima na red za redovnu izlaznu kontrolu pristigli kombi i automobil stranih registarskih oznaka u kojima su po dvojica stranih i domaćih državljana putovali iz Srbije ka Bugarskoj.

Vozači i suvozači u oba vozila su izjavili da nemaju ništa da prijave, jer ne prevoze ništa sem pasa za koje posjeduju neophodnu dokumentaciju.

Odlučivši da provjere da li je sve tako kako putnici tvrde, carinski službenici su ih izdvojili za kontrolu, ali su pasoše prevoženih pasa predali policiji na dodatnu provjeru.

U tovarnom djelu kombija i prtljažniku automobila zatečeni su kavezi sa dvadeset jednim primjerkom devet različitih pasmina, među kojima su najbrojnije bile pudle (6), korgi (4), po dva maltezera, kolija, nemačka ovčara i stafordskog bul terijera i po jednim primerkom francuskog buldoga, basendžija i njemačkog kratkodlakog ptičara.

Nakon što su policijski službenici sproveli kontrolu u sistemu evidencije dokumenata, otkriveno je da su pasoši za životinje lažni, odnosno da je riječ o falsifikovanoj dokumentaciji, navodi se u saopštenju.

Zbog toga je uslijedila detaljna kontrola svega što se nalazilo u vozilima, pa su otkriveni i čitači čipova, rodovnici, bar kodovi, faksimili veterinarskih klinika i transportne firme za prevoz pasa, što ukazuje na to da je riječ o organizovanoj grupi.

Svi otkriveni psi su predati Graničnoj veterinarskoj inspekciji, dok su četvorica osumnjičenih za krijumčarenje predati policiji u dalju nadležnost.

Orban: Međunarodna politika nije bila fer prema Srbima

Američki komandir likvidiran iz snajpera