in

Počelo obilježavanje 31 godine od operacije “Koridor”

Obilježavanje 31 godine od proboja Koridora, jedne od najhumanijih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kojom je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada oko milion i po Srba u zapadnom dijelu Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, počelo je danas u Dugoj Njivi kod Modriče.

U manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara u toku je liturgija koju služi arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Liturgiji prisustvuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i veliki broj građana.

Nakon liturgije biće služen parastos i položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima. Potom je planirano obraćanje zvaničnika, a zatim prigodan umjetnički program.

Obilježavanju će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Očekuje se i prisustvo drugih zvaničnika Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno otadžbinskog rata.

“Vidovdan – proboj Koridora” obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova kao istorijski događaj od republičkog značaja.

Operaciju “Koridor”, čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju “Koridor života” bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Kompletna akcija završena je 6. oktobra izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji “Koridor” poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Prigožin napustio Rostov, ulice ponovo otvorene za saobraćaj

Srbija neće podržati puč ni u jednoj zemlji