in

Počela “Skupština na otvorenom”: “Ako sjednice ne bude, idemo u proteste širom RS” (VIDEO)

Posljednji potezi vladajuće većine izvele su nas ovdje danas. Urušen je Ustav Republike Srpske, a po njemu predsjednik Republike Srpske mora da poštuje sve ono što donese Narodna skupština Republike Srpske.

Poručeno je ovo na početku obraćanja poslanika i predstavnika opozicije građanima Banjaluke ispred republičkog parlamenta.

“Skupština na otvorenom” kako su je simbolično nazvali iz opozicije, ima za cilj da predstavi građanima kako je vlast u Srpskoj, predvođena SNSD-om, grubo prekršila nedavne zaključke Narodne skupštine RS, a koji se odnose na neučestvovanje u radu u Sarajevu, sve dok se ne usvoji novi Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Željko Dubravac, poslanik Narodnog fronta u Narodnoj skupštini RS kazao je da nikada nisu pomislili da će morati braniti Republiku Srpsku od izabranih predstavnika vlasti prije svih SNSD-a.

“Pogaženi zaključci parlamenta koje je vlast učinila nedavno dokaz su da je vrijeme da se kaže dosta je. Tražimo sjednicu Narodne skupštine na kojoj će se govoriti i gdjr ćemo tražiti odgovornost onoh koji su prekršili zaključke Narodne skupštine. Ako sjednice ne bude, idemo u proteste širom Republike Srpske. Oni su degradirali ovaj Ustav RS koji držim u ruci, a za koji su živote dali hiljade naših sugrađana”, rekao je Dubravac.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, rekao je da je bilo dosta degradacije Parlamenta Srpske, ali njenih građana i institucija.

“Obići ćemo sve opštine u Srpskoj i razgovarati sa građanima”, poručio je Vukanović.

“Ponižavaju Narodnu skupštinu, a potpisuju razne deklaracije koje udaraju na Republiku Srpsku. Zadužuju nas na sve načine. Ovo je prvi skup, razgovaraćemo sa narodom, da vam polažemo račune. Sramno je što moramo brojati korake i da ne možemo građane dovesti pred Narodnu skupštinu Republike Srpske. Za to je kriv predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. On je gori od Dodika”, rekao je Vukanović.

https://fb.watch/mVNP03phml/?mibextid=Nif5oz

Igor Crnadak, šef Kuba poslanika PDP u NSRS, rekao je da se ne može zbog jednog čovjeka poništiti i poniziti najveći zakonodavni organ u Srpskoj.

“Nećemo dozvoliti ds se ispred naroda stavi jedan čovjek, onda je to haos. Republika Srpska ne smije biti ispod pojedinca, već iznad svih. Ako imaju išta u glavi pozivam većinu da održimo sjednicu, jer ovo je posljednji poziv. Mislim da je režim u strahu”, naglasio je Crnadak.

Crnadak je dodao je da mu je drago što je na “zabranjeni skup” došlo ovoliko naroda.

“Mi smo ovdje jer vlast odbija da razgovara o prekršenim zaključcima. Ista matrica kao i svih prethodnih godina. Ovdje usvoje zakone, a onda skupe papire, stave ih pod ruku, odnesu u Sarajevo tamo trguju sa njima. Svi poslanici su dužni ds se odupru SNSD-u i niko nema pravo da zbog jedne zgrade kuma Radišića baci sve u vodu”, kazao je on.

Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS, naglasio je da je i Dodik sam priznao da je opozicija u pravu, čime je jasno i bez dileme da su prekršeni zaključci parlamenta.

“Jedno smo radili ovdje iz naših leđa, a drugo već sledeći dan. Pripremili smo informaciju na osnovu poslednjeg događaja od prije dva mjeseca da je potpišu i da tražimo sazivanje posebne sjednice NSRS, gdje trrba da nam se pojasni zašto su zaključci prekršeni, zašto se glasalo po pitanjima, a jasno je usvojeno da nema učestvovanja u radu u zajedničkim institucijama BiH. Mi nećemo odustati od tog zahtjeva za sjednicom, naveo je Govedarica.

https://fb.watch/mVNQuE_GUP/?mibextid=Nif5oz

Stoltenberg: Za upad na sjever Kosova potrebna dozvola KFOR-a

Srbija peti put zaredom šampion Evrope u basketu – podvig za sva vremena! (video)