Advokat Goran Petronijević izjavio je da je dugogodišnje protivpravno nasilje međunarodnih predstavnika nad Republikom Srpskom dovelo do demontiranja i razbijanja BiH kao jedinstvene zemlje, a da odluke Narodne skupštine Republike Srpske u stvari znače “privođenje faktičkog stanja na terenu u ustavno pravno stanje”.

On je istakao da su sve ove ingerencije one koje je Republika Srpska kao entitet imala po dejtonskom Ustavu u okviru jedinstvene, međunarodno priznate BiH, a koje su nezakonito oduzimali visoki predstavnici.

– Dakle, ne treba na to gledati kao na neku situaciju raspada BiH. To je pogrešno tumačenje. Ovo je vraćanje BiH u ustavnopravno stanje po Dejtonu – rekao je Petronijević za Televiziju Prva.

Petronijević je naglasio da BiH može da opstane u dejtonski definisanim okvirima.

– To jeste jedna komplikovana državno pravna tvorevina, koja je možda neuobičajena u pravnom smislu. Dakle nije ni klasična federacija ni klasična konfederacija. To je neka vrsta asimetrične konfederacije i kao takva ona može da opstane. Nema problema. Posebno ako postoje međunarodne garancije i garancije potpisnika Dejtona – rekao je on.

Petronijević je rekao da su planovi Srpske o vraćanju nadležnosti ostvarivi, mada će biti praćeni otporom dijela takozvane međunarodne zajednice.

– To su dijelovi onog globalističkog međunarodnog dijela koji su doveli do ovakvog stanja. Njima ne odgovara mir. Oni hoće krize i oni krize izazivaju. Pogledajte koliko samo na Balkanu ima neuralgičnih tačaka koji oni neprekidno pokušavaju da aktiviraju, pogledajte Ukrajinu, Crno more – ukazao je on.

Prema njegovim riječima, “od vraćanja Džozefa Bajdena i globalističko – neoliberalne klike na čelo SAD” postoji pokušaj revitalizacije politike kojom su 30 godina terorisali planetu.

– Nikako ne mogu da shvate da je to nemoguće u ovom trenutku i da ne mogu da nastave tamo gdje su stali prije pet godina. Neće moći da nastave jer se svijet promijenio. Postao je multipolaran. Imaće problema. Nisu oni jedini koji se o svemu pitaju. Garanti zaštite mira na prostoru Balkana i Evrope nisu samo SAD. Tu je prije svega Rusija, Kina kao rastuća sila, tu je Turska, koje sve zajedno imaju partikularne interese, a čini mi se da im je jedini zajednički interes da ovdje ne bude sukoba – rekao je Petronijević.

On je naglasio da je upravo taj pristup različit od pristupa onih koji su iznjedrili model razbijanja BiH kroz visoke predstavnike.

– Njih su dovodili, ne da implementiraju mir i ne da implementiraju dejtonski Ustav nego da ga narušavaju i razbijaju. Ovo je sada rezultat toga i pokušaj revitalizacije samostalne države BiH. Ako to ne uspije nećemo mi Srbi biti krivi. Krivi su oni koji su to prethodno radili – kaže on.Izvor:
Share.