in

Patrijarh Porfirije stigao u Doboj

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Doboj i u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla počela je doksologija.

Prethodno se na putu prema Doboju zaustavio u naselju Garevac i fotografisao sa ljudima koji su stajali pored kolovoza.

“Izašao sam iz auta u mestu Garevac da se pozdravim i fotografišem sa dragim ljudima okupljenim duž puta ka Doboju”, napisao je srpski patrijarh na svom “Instagramu”.

Patrijarha srpskog dočekali su brojni građani Doboja i Republike Srpske, kao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, zvaničnici iz javnog, političkog i društvenog života Republike Srpske i BiH.

Patrijarh srpski Porfirije sastaće se večeras u Doboju sa liderima političkih stranaka iz Republike Srpske.

Sastanak će biti održan u Vladičanskom domu u dobojskom naselju Bare, sa početkom u 19.30 časova.

Patrijarh Porfirije boraviće danas i sutra u Doboju povodom slave grada Preobraženja Gospodnjeg.

Sutra, na Preobraženje, srpski član Predsjedništva BiH prisustvovaće Svetoj arhijerejskoj liturgiji od 9.00 časova, a potom će učestvovati u litiji ulicama Doboja od hrama do zgrade Gradske uprave, gdje će biti obavljeno lomljenje slavskog kolača, najavljeno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dolazak patrijarha Porfirija prva je posjeta patrijarha SPC nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo Peti.

Tom prilikom, 18. septembra 1938. godine, patrijarh Gavrilo je osveštao novoizgrađeni Hram Svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine.

Vučić poslao poruku Srbima u Srpskoj i na KiM

“NIJE BILO… MI ZNAMO”: Na području opštine Rogatica osvanuo nesvakidašnji bilbord