in

Parlament poziva sudije iz RS da napuste Ustavni sud BiH

Nenad Stevandić

Narodna skupština RS će na sutrašnjoj sjednici raspravljati o dvije tačke koje se odnose na poziv sudijama u Ustavnom sudu BiH da se povuku i na taj način onemoguće njegovo djelovanje, zaključeno je na Kolegiju.

Druga tačka se, kako je rekao Nenad Stevandić, predsjednik parlamenta, odnosi na ukidanje ograničenja za povlačenje nadležnosti iz oblasti pravosuđa, indirektnih poreza i vojske, koje je Narodna skupština RS usvojila u decembru 2021.

On je objasnio da je namjera da se, zbog geopolitičkih okolnosti, ukinu rokovi kada će ove odluke stupiti na snagu, kako bi se parlamentu ostavio prostor za djelovanje. On je rekao da se na dnevnom redu neće naći dokument u 21 tački koji su predstavnici parlamentarnih stranaka usvojili juče, ali da će se danas na sjednici raspravljati o zaštiti imovine RS.

Stevandić je objasnio da je juče usvojeni dokument široka politička platforma za djelovanje u narednom periodu, i da nije ni bilo predviđeno da se ti zaključci nađu i toj formi na poslaničkim klupama.

Rekao je da je Kolegij odlučio da se na sjednicu pozovu predsjednici parlamentarnih stranaka, ali da im se ne dozvoli obraćanje.

Uvodničar po obje tačke će biti Igor Žunić, šef poslaničkog kluba SNSD, a za obje tačke će biti objedinjena rasprava.

Mirna Savić Banjac iz Kluba PDP-a rekla je da je iznenađena što na sjednici neće biti plan koji je juče predstavljen, te je istakla da se radi o još jednoj predstavi za javnost.

Kazala je da je dobro da se raspravlja o ovoj temi, ali da je ukidanje rokova za prenos nadležnosti znak da se od toga odustaje.

Igor Žunić, šef Kluba SNSD, je rekao da će se u zaključcima tražiti od sudija da napuste Ustavni sud BiH, kao i da očekuje da će u NS RS biti demonstrirano jedinstvo svih stranaka.

Žunić je pojasnio da pitanje imovine sutra neće biti glavna tema rasprave, već poziv sudijama da se povuku jer je pitanje nedavanja legitimiteta Ustavom sudu BiH vezano za pitanje imovine. On je rekao da će pitanje imovine biti dio rasprave narodnih poslanika sutra na sjednici.

Šmit: Imovina nije riješena u Dejtonu, političari da ne pričaju gluposti

Muškarac koji je povrijedio policajca predat Tužilaštvu u Bijeljini