in

Otvoren lov na Srbe

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić izjavio je za RTRS da određivanje pritvora predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću pokazuje da je pravosuđe na nivou BiH na ovom, kao i na bezbroj drugih slučajeva, definitivno prešlo crvenu liniju.

Savčić nijednog trenutka nije imao kontakt sa svjedocima, niti je odao identitet bilo koga od svjedoka. Očigledno da Tužilaštvo i Sud potvrdom o zahtjevu Tužilaštva provodi silu, a ne zakone – rekao je Kojić.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović izjavio je danas Srni da određivanje pritvora predsjedniku Boračke organizacije Srpske Milomiru Savčiću pokazuje da se zakon kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik sada primjenjuje i da je definitivno otvoren lov na Srbe.

On je ocijenio da su pale sve maske sa Tužilaštva i Suda BiH i da je to jasna poruka srpskom narodu da za njega nema ni suživota, niti života na ovim prostorima.

Odluka o određivanju mjere pritvora predsjedniku boračke organizacije Milomiru Savčiću je nevjerovatna, izjavila je za RTRS predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Railić.

Živković Railić je naglasila da je “ovo je još jedna potvrda da je Sud i Tužilaštvo BiH politička institucija, a ne institucija koja treba da provede pravdu i pravičnost”.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ocijenio je danas da je odlika Suda BiH da odredi pritvor generalu Milomiru Savčiću katastrofalna, te je pozvao javnost Republike Srpske da stane u generalovu odbranu.

Ćosić je rekao Srni da je Savčić čovjek koji je odbranio Republiku Srpske, te da postoji opravdana bojazan da Srbi za pet godina neće smjeti reći da su podržavali ono što je radila Vojska Republike Srpske.

Podsjećamo, Sud BiH odredio je pritvor generalu Milomiru Savčića zbog kršenja mjera zabrane, izjavio je za RTRS Savčićev advokat Miodrag Stojanović, koji je najavio žalbu na ovu odluku.

U Crnoj Gori vezali i mučili Srbina

Dodik: Ni u ovoj borbi Savčić neće biti sam