in

Optužen da je za mjesec dana lažirao dvije nezgode da naplati novac od osiguranja

Foto: Freepik

Osnovni sud u Sokocu potvrdio je optužnicu protiv Nikole Đurovića (25) Žarka Ždrale (39) i Miljana Todorovića (41) koji su optuženi za fingiranje saobraćajnih nezgoda kako bi naplatili novac od osiguranja.

Optužnica OJT Istočno Sarajevo tereti prvoosumnjičenog Đurovića da je za mjesec dana fingirao dvije nezgode kako bi naplatio novac od “Aura” osiguranja.

Prva tačka optužnice Đurovića tereti da je 20. maja 2021. godine fingirao nezgodu u blizini kuće sa drugoosumnjičenim Ždralom u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži.

To su, kako se navodi u optužnici, uradili u namjeri da od osiguravajućeg društva iz Banjaluke naplate osiguranu sumu.

U nezgodi su učestvovali pasat čiji je vlasnik Ždrale i reno megan u vlasništvu S.I., kojim je upravljao Đurović.

Kako se dodaje, tom prilikom su svjesno oštetili vozila, nakon čega su popunili Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi u kojem je Đurović priznao odgovornost za nezgodu.

Zatim je naredni dan pozvao procjenitelja Agencije “Ekspertiza” d.o.o. Sarajevo koji je izvršio procjenu nastale štete i sačinio obračun štete, zapisnik o oštećenju vozila, procjenu popravke vozila i zahtjev za naknadu štete za pasata.

Tu dokumentaciju je Ždrale posredstvom agencije kao punomoćnika, predao osiguravajućem društvu “Aura” a.d. Banjaluka uz zahtjev za nadoknadu štete procijenjene vrijednosti od 4.783 KM.

“Cilj je bio da osiguravajuće društvo dovede u zabludu u postojanju osiguranog slučaja, kako bi ovo pravno lice neosnovano isplatilo naknadu štete po osnovu obaveznog osiguranja vozila od auto-odgovornosti, odnosno naveli oštećenog da nešto učini na štetu svoje imovine, čime bi Đurović i Ždrale za sebe neosnovano pribavili imovinsku korist u iznosu od 4.783 KM”, navodi se u optužnici.

Druga tačka optužnice Đurovića tereti da je 22. juna 2021. sa trećeosumnjičenim Todorovićem takođe u mjestu Vojkovići ponovo fingirao nezgodu kako bi od osiguravajućeg društva “Aura” naplatili osiguranu sumu.

U ovoj nezgodi učestvovali su audi A4 čiji je vlasnik Đurović, a koji auto kupio početkom tog mjeseca u oštećenom stanju od Z.B. iz Sarajeva, i reno megan u vlasništvu S.I., kojim je upravljao Todorović.

“Svjesno su oštetili vozila, nakon čega su popunili Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi u kojem je Todorović priznao odgovornost za nezgodu”, stoji u optužnici.

Nakon toga je Đurović sutradan ponovo pozvao procjenitelja Agencije “Ekspertiza” d.o.o. Sarajevo koji je izvršio procjenu nastale štete i sačinio obračun, zapisnik o oštećenju, procjenu popravke vozila i zahtjev za naknadu štete za audi.

Tu dokumentaciju je Đurović posredstvom agencije predao osiguravajućem društvu “Aura” uz zahtjev za nadoknadu štete procjenjene vrijednosti od 5.402,26 KM. Tako su htjeli osiguranje dovesti u zabludu da im neosnovano isplati štetu a njih dvojica da za sebe neonsovano pribave imovinsku korist.

Trojac terete za krivično djelo prevara u osiguranju u saizvršilaštvu.

OVO JE PUTANJA UŽASA Detaljna rekonstrukcija kretanja ubica male Danke: Evo šta se tačno dešavalo tokom KOBNIH 7 MINUTA

Dodik najavio banku koja će raditi unutrašnje platne transakcije