in

Obilježeno 103 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku

U banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja, parastosom za sve nestale i poginule borce i civile u Prvom svjetskom ratu počelo je obilježavanje 103 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku.

Parastos je služilo lokalno sveštenstvo.

Nakon parastosa u Parku Petar Kočić okupili su se učesnici “Marša slobode srpske vojske” čime je simbolično predstavljen ulazak srpske vojske 1918. godine.

U maršu su učestvovali pripadnici Konjice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, statisti u uniformama srpske vojske iz Prvog svjetskog rata i orkestar MUP-a.

Učesnici marša kretali su se prema Trgu Krajine i Gospodskom ulicom do spomenika banu Svetislavu Milosavljeviću gdje su položeni vijenci i cvijeće.

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor, konzul-žeran Srbije u Banjaluci Vesna Marinković, izlasnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Počast banu Milosavljeviću odale su i delegacije udruženja iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Trećeg Republika Srpska puka.

Nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, a od 1878. godine pod Austro-ugarskom, ulazak srpske vojske u Banjaluku 21. novembra 1918. godine, predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod na ovim prostorima.

Muškarcu iz Kine zabranili ulazak u restoran jer je jeo previše

Francuski list: Tri „bureta baruta“ u Evropi gde može izbiti veliki rat – jedno od njih i BiH