Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje poginulim i nestalim pripadnicima MUP-a, u Banjaluci se obilježava Dan policije Republike Srpske.

Vijenac na Centralno spomen-obilježje polažili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar Dragan Lukač i direktor Policije Siniša Kostrešević, te srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prethodno je kod spomen-obilježja ispred zgrade Policijske uprave Banjaluka, za sve poginule pripadnike, služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće.

Za odbranu Republike Srpske život su položila 782 pripadnika policije.

Dan Policije biće obilježen širom Republike Srpske.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.

Glavne organizacione jedinice Policije Republike Srpske su policijske uprave koje su u skladu sa formacijskim promjenama iz 2017. godine naslijedile nekadašnje centre javne bezbjednosti.

Za složenije policijske zadatke zaduženi su pripadnici Žandarmerije, a najelitnija formacija je Specijalna antiteroristička jedinica, prenosi RTRS.Izvor:
Share.