in

Obilježavanje 28 godina od “Oluje”: Položeni vijenci na Perduovom groblju u Banjaluci

Polaganjem vijenaca na spomenik stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju u Banjaluci danas je počelo obilježevanje 28 godina od pogroma srpskog naroda u zločinačkoj akciji “Oluja” u organizaciji u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

“Percepcija o dešavanjima u “Oluji” i sličnim događajima veoma sporo se mijenja u svijetu, i to je rekao bih ‘borba na mišiće'”, rekao je direktor “Veritasa” Savo Štbac.

Ipak, dodaje Štrbac, da se sa dokazima koje smo plasirali pred domaćim i međunarodnim sudovima i organizacijama ipak mijenja percepcija u odnosu na ono da su zločinci i krivci za sve samo Srbi, prenosi RTRS.

On je ocijenio da je mukotrpan posao da se objektivizuju događaji iz ratova 90-tih godina.

Miran Urukalo, sin jednog od stradalih Krajišnika Milorada Urukala, kaže da je bio u koloni izbjeglica odvojen od roditeljima sa kojima se spojio kod Bosanskog Petrovca.

Na Perduovom groblju u Banjaluci podignut je spomenik za devetoro Dalmatinaca koje su 26. jula 1995. godine na Dinari zarobili pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a.

Skeleti njih šestoro su izvučeni iz vrtača na Dinari 11. novembra 1998. godine, dok su tri skeleta ekshumirana iz masovne grobnice u selu Kamen kod Glamoča u aprilu 1996. godine.

Centralna ceremonija obilježavanja 28 godina od Pogroma “Oluja” održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Nevrijeme u njemačkom gradu, ralice uklanjale led sa ulica (VIDEO)

Davor Vidović ispunio normu za Svjetsko prvenstvo, ali nema para da ode u Indiju