in

NSRS: Odluka visokog predstavnika neće se primjenjivati, zatvor za omalovažavanje Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, te Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, kao i zaključak koji je usaglašen u ponedjeljak na zajedničkom sastanku svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

Zakoni su usvojeni jednoglasno na posebnoj sjednici Parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je po završetku sjednice da ovim primjena nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika u Republici Srpskoj neće biti moguća.

On je naveo da su oba zakona, u skladu sa dogovorom lidera svih političkih partija iz Republike Srpske, usvojena glasovima svih prisutnih poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP-a.

– Republika Srpska je jedinstvena u ovome – rekao je Čubrilović novinarima.

Čubrilović je dodao da je odluka odlazećeg visokog predstavnika bila pogrešna, nepotrebna, te da je iskomplikovala situaciju u BiH.

– Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata – rekao je Čubrilović.

Prema Zakonu o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primjenjivati u Republici Srpskoj.

Takođe, institucije Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika.

Izmjenama Krivičnog zakonika Srpske prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Suština izmjena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Republike Srpske, a od šest mjeseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična djela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična djela učine u namjeri promjene ustavnog uređenja, teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Peticiju protiv Inckove odluke potpisalo 100.000 ljudi u Srpskoj

Inckova oproštajna poruka: Odlazim ne potpuno srećan