in

Novitović: Koliko sam puta u Turskoj očitao ‘Oče naš’, Bogosloviju bih završio za šest mjeseci

Foto: Srna

Vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović rekao je da poslije učešća u spasilačkoj misiji u Turskoj ništa nije isto i da će 12. februar, kada su iz ruševina u Kahramanmarašu spasili jedanaestogodišnju djevojčicu Irmak, do kraja života ostati duboko urezan u svijesti svih članova spasilačke misije iz Srpske.

“Sve što smo mi uložili u Republičku upravu posljednjih 25 godina nije puno, jer smo spasili jedan ljudski život”, istakao je Novitović.

Novitović je rekao Srni da posredstvom predstavnika Ambasade BiH u Ankari pokušavaju da stupe u kontak sa Irmak, da znaju gdje je i da bi voljeli da bude gost u Republici Srpskoj i Republičkoj upravi civilne zaštite.

“Taj 12. februar i ta akcija spasavanja Irmak su prekretnica, ne samo u samoj aktivnosti, nego i negdje u svijesti naših pripadnika i našim životima. To je ostavilo dubok trag i biće urezano do kraja života”, naglasio je Novitović.

Prisjećajući se tog dana, Novitović je rekao da je, par sati prije spasavanja Irmak, tim Republičke uprave Civilne zaštite locirao tijelo jednog stradalog lica i prilikom njegovog izvlačenja su se čuli glasovi iz ruševine.

Prema njegovim riječima, u tom trenutku sve aktivnosti su obustavljene, bila je smrtna tišina na svim lokalitetima u krugu od 300 do 500 metara i mogli su jasno da razaznaju njen glas – bila je komunikativna i to je doprinijelo uspješnosti akcije.

Novitović je rekao da je djevojčica komunicarala sa njima i na svakih 10 do 15 minuta su sve aktivnosti zaustavljane da bi ostvarili kontakt sa njom i da bi znali da li da idu lijevo, pravo i koja je prepreka pred njima, čak je govorila i o prostorijama koje su tu nekada bile.

On je naveo da su na tu lokaciju, osim tima iz Republike Srpske, došle i sve kolege sa neposrednih lokacija, kao i građani, sa zebnjom čekajući trenutak spasavanja djevojčice.

Novitović je rekao da je tri do četiri sata trajala akcija u kojoj su koristili sve alate na akumulator kojima su mogli raditi u tako skučenom prostoru. On je dodao da su akciju realizovali zajedno sa turskom Agencijom za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama /AFAD/.

“Na nekom rastojanju od četiri metra od prvog ulaza iz koga je izvučeno tijelo donesena je odluka da se radi novi ulaz u ruševinu. Irmak je sa porodicom živjela na drugom spratu, a mi smo kopali pod zemljom”, rekao je Novitović.

On je naveo da je Irmak nakon spasavanja predata ekipi hitne pomoći, nekoliko dana je bila u bolnici u Kahramanmarašu na intenzivnoj njezi i poslije potom prebačena u bolnicu u Istanbulu.

Novitović je naglasio da su i tokom akcije spasavanja djevojčice Irmak bili u kontaktu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je pitao da li može preko Kabineta predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da pomogne kako bi svi kapaciteti bili usmjereni ka tome.

On je rekao da su maksimalnu podršku i saradnju imali i od kolega iz AFAD-a, maksimalno su se trudili da timski uspiju i cio tim je obilježio taj 12. februar.

“Od tada smo nastavili radne aktivnosti sa mnogo većom energijom”, naglasio je Novitović.

On je istakao da od tog 12. februara nije bilo govora da im treba drugi tim, iako je postojala spremnost da bude poslat i drugi, i treći tim – odlučili su da oni ostaju dvije smjene.

Novitović je rekao da su se logistički pripremali da budu i tri smjene, ali je AFAD na večernjem brifingu desetog dana donio odluku da obustavljaju aktivnosti i u skladu sa tom odlukom srpsioci su se vratili u Srpsku.

Novitović je istakao da im je Turska poslužila da analiziraju mnogo stvari – od logističkih i organizacionih do opremljenosti i obučenosti i šta je na terenu najbolje. U narednom periodu zadatak im je da u sastavu specijalizovanog tima imaju veći broj pasa tragača za spasavanje iz ruševina, jer jedan pas tragač mijenja od 25 do 30 pripadnika tima.

On je naglasio da su tokom spasilačke misije u Turskoj prepoznali koliko je bitno postojanje psa tragača u timu i da je pas Tora, koja je zajedno sa njima radila, bila ravnopravni dio tima i jedini povrijeđeni član u timu.

“Sve i jedan dan je radila, interesantna je njena pouzdanost u radu – sve što je Tora markirala, mi smo nalazili tijela. I u trenutku kada ne radi za naš tim, drugi timovi su tražili da Tora odradi i za njih”, naglasio je Novitović i dodao da su maksimalno izlazili u susret svakom timu koji je tražio pomoć od Tore.

On je pojasnio da psi tragači i njihovi vodiči 24 časa moraju imati kontakt.

Novitović je podsjetio da je Tora, koja je vlasništvo Gorske službe spasavanja Banjaluke, prvi dan povrijedila nogu na staklo na jednoj ruševini i njihov medicinar je pokušao to da sanira, ali je uslijedila blaga sepsa, pa je veterinar u Kahramanmarašu ušio i očistio ranu i dobila je punu medicinsku njegu.

“Kako je rekao jedan kolega – ako bismo to preveli na sportski rječnik – da ona igra za prvoligaša – a to je Gorska služba spasavanja Banjaluka, ali je daleko ponosnija zato što je u reprezentaciji Republike Srpske”, istakao je Novitović.

On je rekao da poslije Turske ništa nije isto zato što se tim vratio sa mnogo više iskustva – znaju koliko zavise jedan od drugoga, koliko zavise od nečije pomoći i svjesni su da poslije angažmana u Turskoj imaju mnogo više prijatelja u zemljama okruženja.

Novitović je rekao da, ako neka zemlja ima razvijen sistem zaštite i spasavanja – onda je to Turska, ali se pokazalo da ni to nije bilo dovoljno da ih zaštiti u onakvoj katastrofi.

On je rekao da članovi spasilačkog tima iz Srpske nisu mogli svoju svijest da pripreme na ono što su zatekli – na strahovite scene i nivo razaranja.

“To su bili strahoviti prizori, veliki broj stradalih, jauci, krici okupljene rodbine koja se nada da u ruševinama ima i preživjelih”, naveo je Novitović i dodao da su to sve mnogočlane porodice od pet, devet članova.

Novitović je rekao da je uspjeh misije i tima to da su se svi vratili živi i zdravi i naglasio da sve što se ulaže u Republičku upravu civilne zaštite nije trošak, već nešto što će se višestruko vratiti u trenutku kada se to bude očekivalo – da pruže pomoć građanima Srpske, da zaštite njihove živote, imovinu, da zaštite Republiku Srpsku.

“Osim da pomognu, važno mi je bilo da se svi vrate živi i zdravi. To je velika odgovornost. Uspjeh je, osim pronalaska djevojčice Irmak, da smo se svi živi i zdravi vratili i da smo bili ponos svih građana i ponos Republike Srpske. Na povratku sam se našalio sa timom i rekao – koliko sam puta za deset dana u Turskoj očitao `Oče naš`, sada da upišem Bogosloviju završio bih je za šest mjeseci”, rekao je Novitović.

Kazao da je u Kahramanmarašu 950 stambenih zgrada bukvalno uništeno – do temelja.

“Dolazite na lokaciju gdje su jedino spratne ploče sačuvane, a u 50 centimetara između tih spratnih ploča je cio sprat i sa nastradalima, i namještajem, i pregradnim zidovima. Našu ekipu su sačinjavala 22 pripadnika koja su prošla sve obuke i imali zajedničke vježbe. To je okosnica tima i znamo se dovoljno dobro, ali ono što nas je dočekalo u Turskoj niko od članova ekipe nije mogao ni da predvidi”, naveo je Novitović.

On je rekao da su ljudi u Turskoj, bez obzira na sav bol i patnju koje su preživljavali, imali i dostojanstvo, i poštovanje, i uvažavanje za sve pripadnike spasilačkih misija – ne samo za pripadnike njihovog AFAD-a, nego i za sve spasioce koji su došli da pomognu.

“Oni su svjesni nesreće i tragedije koja ih je zadesila, ali imaju ljudsko dostojanstvo i zahvalnost svima koji im pomažu da prođu kroz to, ni u jednom trenutku nas nisu doveli u situaciju da po bilo kom pitanju imamo problem i neki rizik bezbjednosti”, istakao je Novitović.

On je podsjetio da su se tokom njihovog boravka u Turskoj pojavljivale informacije da se povukao tim iz NJemačke i Austrije, ali da tim Republičke uprave civilne zaštite ni na jednoj lokaciji nije imao nikakav bezbjednosni problem.

Novitović je podsjetio da je njihov tim u Tursku otišao na osnovu odluke Vlade Republike Srpske i prema naredbi predsjednika Republike Milorada Dodika, sa kojima su bili u stalnoj komunikaciji od trenutka kada su krenuli za Tursku.

“Kontaktirali smo kolege u turskom AFAD-u da li su spremni da prihvate tim iz Republike Srpske u svoje timove i da zajedno sa njima rade. Odgovor je bio potvrdan, mi smo zahtjev od njih primili u 9.47 časova, a jedinica je u Republičkoj upravi u Banjaluci bila mobilisana u punom sastavu tog dana u 20.00 časova”, podsjetio je Novitović i dodao da bi, da su mogli da organizuju avionski prevoz u toku noći, to uradili.

On je istakao da su među prvima stigli u kamp AFAD-a u Kahramanmarašu – samo su kolege iz ruskog MČS-a bile prije njih.

Neobična intervencija u Beogradu: Prijavljen pokušaj samoubistva, muškarac tvrdio da samo vježba

Dodik ukrstio glas sa Nikolom Rokvićem: Predsjednik Srpske na proslavi 8. marta u Doboju (VIDEO)