in

“NIJE BILO… MI ZNAMO”: Na području opštine Rogatica osvanuo nesvakidašnji bilbord

Na području opštine Rogatica osvanuo je bilbord sa porukom “Nije bilo… Mi znamo”, koji je izazvao veliku pažnju sarajevskih medija koji ga nazivaju skandaloznim jer “jasno aludira na negiranje genocida u Srebrenici”.

Bilbord je postavljen na ulazu u centar Rogatice, iz pravca Sarajeva. Poruka, nepoznatog autora, ispisana je ćirilicom u bojama srpske trobojke.

Iako nigde decidirano nije navedeno na šta se poruka odnosi, sarajevski portali pišu da je reč o sramotnom bilbordu i provokaciji iz Republike Srpske koja predstavlja “sistemsku kampanju negiranja, bez izgovorene reči genocid”.

Podsećajući da je “Inckovim zakonom” negiranje genocida u BiH zabranjeno, federalni mediji pozivaju Tužilaštvo BiH da reaguje i dosledno sprovodi nametnuti zakon i procesuira svaki sličan slučaj.

Aleksandar Jokić, advokat iz Banjaluke, smatra da autor bilborda ili onaj koga je postavio ne može biti krivično gonjen ili odgovarati zbog takvih poruka.

– Smatram da nema osnova za krivično gonjenje, jer je sam bilbord, odnosno poruka na njemu nedorečena. Pretpostavljamo i slutimo na šta se poruka odnosi, ali to ne možemo znati.

Ne može se izvlačiti iz konteksta i imputirati neko krivično delo – kaže Jokić.

On kaže da je sve u “oku posmatrača”.

– U suštini, taj bilbord je posledica svih neplanskih aktivnosti kako visokog predstavnika, tako i domaćih političara. Dobijamo određeni vid revolta i nezadovoljstva, što pokazuje u kakvom se stanju nalazimo kao društvo – kaže Jokić.

PODELJENO NA “FEJSBUKu”

FOTOGRAFIJE bilborda objavljene su na fejsbuk-stranici “Srcem za Srpsku”. Objavu je lajkovalo, šerovalo na hiljade korisnika mreže. Mnogi su i komentarisali objavu. Jedni s oduševljenjem, drugi s prezirom, uz salve uvrede i deljenja epiteta poput “genocidaši” i slično.

Patrijarh Porfirije stigao u Doboj

Održan “Bijeljina Handbal Cup 2021” – Rukometni turnir velikog potencijala