in

Nešić: Dvostruki aršini Hrvatske na djelu

Foto: Facebook/nenadnesic.dns

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skuštine BiH Nenad Nešić ocijenio je da su na djelu dvostruki aršini Hrvatske na primjeru Dubrovnika i izgradnje aerodroma u Trebinju i pitanja pogranične regije kod Novog Grada gdje ne smeta izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

“Tačnije rečeno, izgleda da su se naše komšije uplašile razvoja Republike Srpske i grada Trebinja mogućnošću izgradnje takvog infrastrukturnog objekta. Očigledno da ne žele da mi ekonomski uspijemo i da Trebinje dobije mjesto koje zaslužuje na turističkoj mapi Evrope. Za razliku od njih, mi im želimo sve najbolje i uspješnu turističku sezonu”, rekao je Nešić Srni.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zatražio je od Savjeta ministara da zaustavi izgradnju aerodroma u Trebinju dok se ne ispita uticaj na okolinu preko državnih granica i utvrdi nepostojanje uticaja na izvorište rijeke Omble.

Na to je reagovao i šef Kluba SDP-a u Predstavničkom dom Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović navodeći da iste konvencije i pravila treba da važe za sve, uz napomenuo da hrvatskoj strani ne smeta izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na obali Une, “praktično u našem dvorištu”, a problem je izgradnja aerodroma u Trebinju jer je “samo 8,5 kilometara” od izvorišta.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na području opštine Dvor, na samoj granici sa BiH, uprkos protivljenju BiH.

Petković: Tužilaštvo BiH da ispita Džaferovića u vezi sa zločinima mudžahedina

Devet država EU potpuno ukinulo kovid kontrole za ulazak