in

Nepoznato koliko se građana RS vakcinisalo u Srbiji

Još nije poznato koliko se tačno građana Srpske vakcinisalo u Srbiji, dok je dosad u RS prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 39.000 građana, a revakcinisalo se njih 19.000.

Razlog za to je što evidenciju o vakcinisanim u Srbiji vodi Institut za javno zdravstvo ove zemlje, a ne Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, evidenciju o vakcinisanim građanima Srpske u Srbiji vodi Institut za javno zdravstvo Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Evidenciju vodi ‘Batut’, a mi smo u pregovorima s Institutom da te podatke možemo uvrstiti u našu zdravstvenu dokumentaciju”, kazao je Zeljković.

Dodao je da problem može da predstavlja ako osoba iz RS koja se vakcinisala u Srbiji prilikom vakcinacije nije naznačila da dolazi s teritorije Srpske.

“U tom slučaju je trenutno nemoguće doći do tog podatka, dok ne budemo ukrstili podatke naših osiguranika s osobama koje su vakcinisane, što očekujemo da uradimo u narednom periodu”, rekao je Zeljković za “Nezavisne novine”.

Zeljković je juče, povodom obilježavanja Svjetske sedmice imunizacije, rekao da je Institut i ove, kao i svake godine, obilježava, te da se ove godine poseban akcenat stavlja na vakcinaciju protiv virusa korona. Dodao je da su zadovoljni odzivom građana na vakcinaciju protiv virusa korona, kao i da će ovaj proces potrajati, te je apelovao na građane da budu strpljivi.

“Moramo imati na umu da nas trenutna epidemiološka situacija ograničava u velikom broju lokalnih zajednica, jer zdravstvene radnike moramo usmjeriti ka liječenju oboljelih od kovida”, rekao je Zeljković.

Naveo je da je u Srbiji dosad vakcinisalo više od 2.500 zdravstvenih radnika iz RS, dok je u Srpskoj taj procenat, zavisno od zdravstvne ustanove, oko 50 odsto vakcinisanih medicinskih radnika od ukupnog broja.

“Nama je cilj da taj procenat bude 70 do 80 odsto”, rekao je Zeljković i dodao da pojedini zdravstveni radnici zbog određenih hroničnih bolesti nisu mogli tada da prime vakcinu i očekuje se da to učine u narednom periodu.

Kada je riječ o tome da li građani stariji od 65 godina koji su bili pozvani da se vakcinišu vakcinom astrazeneka, a istu su odbili, i dalje ostaju na listi, te da li idu na začelje ove liste, kako je ranije navela Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, Zeljković je rekao da je to pitanje za domove zdravlja.

“U slučaju da odbijete na primjer astrazeneku, morate čekati da dođe ta vakcina koju želite da primite. To ne znači da te osobe idu na začelje spiska”, poručio je Zeljković te dodao da je najveća šteta da vakcine propadnu.

U Domu zdravlja Banjaluka su za “Nezavisne” rekli da će građani ako odbiju neku od dostupnih vakcina morati sačekati, a svoju dozu primiće kada dovoljne doze vakcina željenog proizvođača budu dostupne.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, juče je odgovarajući na poslanička pitanja u Narodnoj skupštini RS rekao da bi se proces imunizacije protiv virusa korona u Srpskoj mogao ubrzati u maju, sa dolaskom novih doza vakcina.

Uplata na ime poreza i doprinosa

Vlada RS usvojila je Uredbu o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart ove godine, rekla je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS.

“Uredbom je definisano da će svim privrednim subjektima kojima je rad bio zabranjen tokom marta biti uplaćen iznos na ime poreza i doprinosa za svakog radnika koji je prijavljen na puno radno vrijeme”, rekla je Gašićeva.

Pojasnila je da svi poslovni subjekti, privredna društva i druga pravna lica i preduzetnici moraju da imaju podnesne prijave Poreskoj upravi za mart za svoje radnike.

Stiže 50.000 doza kineske vakcine

Dolazak 50.000 doza kineskih vakcina sinofarm u BiH očekuje se danas, a svečana primopredaja planirana je u 15 časova.

Donaciju će uručiti ambasador Kine Ji Ping, a u ime BiH će je preuzeti Ankica Gudeljević, ministarka civilnih poslova BiH.

Porezi i doprinosi onima koji nisu radili u martu, za zabranu rada dužu od 15 dana i plata

Bolnica u Doboju ispituje sporni snimak doktorice u kome preti pacijentu