in

Ne dižu glavu od narudžbi za vojnu obuću

Foto: Freepik

Preduzeća koja proizvode namjensku obuću za vojsku i policiju u Srpskoj imaju pune ruke posla zbog čega pojedini i proširuju kapacitete kako bi mogli odgovoriti na ponude iz evropskih zemalja.

Većina preduzeća u Srpskoj trenutno grca u problemima zbog rusko-ukrajinske krize, a direktor kotorvaroškog “Dermala”, koje se bavi i proizvodnjom obuće za vojsku i policiju, Radenko Bubić, rekao je “Glasu Srpske” da su i prije sukoba u Ukrajini imali popunjene kapacitete.

– Ovih dana hoćemo da otvorimo još dvije linije, da proširimo kapacitete. Imamo bukvalno 200 odsto više posla, nego što možemo napraviti – naveo je Bubić.

Dodao je da odgovaraju samo na ponude koje mogu ispoštovati, dok za vanredne narudžbe nekada imaju, a nekada nemaju dovoljno kapaciteta.

– Zbog upravo tog ogromnog posla opremamo i dvije nove linije. Jednu ovdje, a drugu u Kneževu. Planiramo i 100 radnika zaposliti, a u ovoj godini do sada smo primili oko 50. Dakle, proširujemo kapacitete za te nove narudžbe – naveo je Bubić i dodao da šiju obuću za vojsku i policiju Njemačke, Austrije, Slovačke, te Italiju i zemlje bivše Jugoslavije.

Naglasio je da imaju stalne ugovore sa tri kupca, te da za Njemačku godišnje naprave 625.000 pari cipela.

– To jeste kupac iz Njemačke, ali ta je obuća i u prodavnicama u Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama – naveo je Bubić.

Ista situacija je i derventskom “Saninu”, gdje navode da su im se i prije izbijanja sukoba u Ukrajini počele javljati firme iz Njemačke koje napuštaju azijsko tržište.

– Sa izbijanjem sukoba u Ukrajini mi smo, da kažem, u nekim slatkim mukama, iako Nijemci veoma teško odvezuju kesu. Oni vrlo dobro znaju situaciju kod nas i naoružaju se informacijama prije nego što dođu. Oni žele da jeftino dobiju proizvod – rekao je “Glasu” direktor “Sanina” Radovan Pazurević.

Naglasio je da su povećali obim proizvodnje te da samo jedna firma nije htjela da sarađuje sa njima pod uslovima kojima su im ispostavili.

– Našli smo novu firmu za koju radimo. I trenutno smo, što bi naš narod rekao, puni kao brod kada su u pitanju ugovori. Čak osjećam da će ta tendencija povećanja proizvodnje obuće za vojsku i policiju biti na djelu i idućih godina jer sve ide u tom pravcu da neće doći do normalizacije svih dešavanja u svijetu – naveo je Pazurević.

“Sanino” trenutno radi poslove za Austriju i četiri njemačke firme.

– Njemačka vlada je odobrila 100 milijardi evra za vojni budžet za ovu godinu, a jedan dio otpada na proizvodnju vojne obuće. Za tu zemlju proizvedemo nekih 170.000 pari godišnje od čega je 20 odsto vojne. Trenutno je najveći problem što nemamo radnika, posebno u proizvodnju. Uzimamo sve sa biroa koji hoće da rade – ispričao je Pazurević.

Ko će to da obuje

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da preduzeća koja prave obuću za vojsku i policiju imaju ogromne narudžbe i ne mogu ni stići da odgovore.

– Da li će tu cipelu oni obuvati ili će je slati u Ukrajinu je druga priča, to ne znam – rekao je Ćorić.

Maloljetnica se pokušala objesiti u Domu “Rada Vranješević”

Od danas padaju cijene goriva u Srpskoj