in

Navršava se 29 godina od stravičnih zločina nad Srbima u Brodu: Zločinci još pod zaštitom

Pripadnici regularnih oružanih snaga Hrvatske, potpomognuti paravojnim bošnjačko-hrvatskim snagama, upali su u martu 1992. godine u selo Sijekovac i ubili na desetine nedužnih civila, a odgovorni za taj svirepi zločin još nisu odgovarali.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Srpske Marko Grabovac istakao je za “Glas Srpske” da predstavnici RS u institucijama BiH moraju pokrenuti pitanje odgovornosti Hrvatske za agresiju na BiH i za ratne zločine počinjene nad Srbima u Sijekovcu i Brodu 1992. godine.

– Javnost sve zna o zločinima u Brodu, ali moramo istrajati u zahtjevima da odgovorni za njih i odgovaraju. Arhiva i dokumentacija je predata 2001, ali pravosuđe zapostavlja teški zločin države Hrvatske. Ubijani su svi, ne gledajući starost, srpska sela su spaljena, formirani logori i masovne grobnice – rekao je Grabovac, koji je i predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda.

Svaki put, pred godišnjicu, ističe da zločin u Sijekovcu nije slučajan.

– Sve je to povezano još od 1945. godine. Na istom mjestu se ponovila ista stvar. Jedini komentar je da je to samo nastavak onoga što nije završeno tada. Da se nisu aktivirali srpski borci, pokolj bi bio još veći i teži 1992. godine, i to ne samo u Brodu i Posavini – istakao je Grabovac.

Na pitanje da li očekuje da će odgovorni i odgovarati za zločin, dodao je da ih je svakim danom sve manje.

– Jedni umiru, druge ne isporučuju iz Hrvatske – zaključio je Grabovac.

O stradanju Srba u Sijekovcu danas će govoriti i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović u Banjaluci. Napad na Brod 3. marta bio je samo uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine. Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Prvog dana, za svega sat, ubijeno je devet srpskih civila, a narednih dana još 37 Srba. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je tek 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica oslobodio područje opštine Brod.

Hrvatski istoričar o NATO agresiji – objasnio kako su Srbi spasili svet

Dodik: Vjerovali Kovaksu, okrećemo se ruskim, kineskim, turskim dobavljačima